Gorenjska
419 ogledov

Nerealizacija projektov predvsem zaradi države

Mestna občina Kranj je lani, kljub zahtevnim razmeram, precej investirala. Tudi realizacija proračuna je bila dobra. Glavni razlog za neizvedbo nekaterih projektov pa je predvsem na strani države, ki ni pripravila ustreznih razpisov. Ob tem na kranjski občini verjamejo, da bodo ti projekti realizirani letos, nekateri pa so že v teku.

Proračun Mestne občine Kranj je lani imel dobrih 60,9 milijona evrov prihodkov. Realizacija je bila tako dobrih 85% od sprejetega proračuna. Občina se je lani precej manj tudi zadolžila od načrtovanega. Najeli so namreč le 3,1 milijona od predvidenih 11,3 milijonov kredita. Tega so namenili za projekt GORKI. Kot je ob tem poudaril župan Matjaž Rakovec, je kranjska občina med najmanj zadolženimi občinami v državi. Dolg na prebivalca namreč znaša 433 evrov.

Na strani odhodkov je bilo teh lani za dobrih 66,3 milijona, kar je 18,5 milijona evrov manj od načrtovanega. Odhodki so tako lani presegali prihodke za dobrih 5,5 milijona. Kljub zahtevnim razmeram zaradi epidemije, je občina precej investirala. Kar 15,3 milijona evrov so porabili za novogradnje, rekonstrukcije in adaptacije. Po drugi strani pa so nekateri projekti, ki so bili vključeni v proračun, ostali nerealizirani.

»Na prvem mestu je s skoraj 2 milijonoma nerealiziranega rekonstrukcija Savske ceste od Smledniške ceste do Savske loke. Šele konec leta smo namreč dosegli dogovor s Stanovanjskim skladom, da bomo začeli urejati to področje za gradnjo neprofitnih stanovanj. Pri prizidku OŠ Staneta Žagarja, v katerem bodo nove učilnice in telovadnica, je bilo nerealiziranih 1,8 milijona evrov. Na tem projektu smo sedaj že pridobili vsa dovoljenja in tudi potrditev ministrstva o sofinanciranju, kar pomeni, da bomo z deli predvidoma začeli še v letošnjem letu. Kar se tiče urbane prenove Kranja, v okviru katere je bila predvidena obnova nekdanje gradbene šole, je znano, da smo odobritev sredstev dobili letos in pripravljalna dela so se tako že začela. Pri projektu GORKI so se dela zaradi zime lani ustavila, zato je bilo nerealiziranih 1,4 milijona evrov. Sedaj se dela že nadaljujejo in naj bi bila zaključena v maju. Do zaostanka pri začetku gradnje je prišlo tudi pri novem vrtcu v Bitnjah, kjer pa dela sedaj potekajo. Tudi pri nakupu električnih avtobusov je prišlo do izpada skoraj 1,2 milijona evrov, saj je država sofinanciranje umaknila. Računam, da bo to realizirano v letošnjem letu. Dober milijon nerealizacije je tudi na področju trajnostne mobilnosti, saj država lani še ni objavila razpisa. Gre med drugim za izgradnjo prvega parkirišča P+R in kolesarske povezave Planina-Poslovna cona Hrastje,« je pojasnil župan Rakovec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.