Gorenjska
3756 ogledov

Kranj ima novo kulturno stičišče

Peter Šalamon
V centru Kranja, v parku La Ciotat, so odkrili prva dva doprsna kipa – Franceta Prešerna in njegovega ruskega sodobnika Mihaila Jurjeviča Lermontova.

Park La Ciotat v Kranju, ki nosi ime po francoskem mestu, prvem, s katerim se je Kranj pobratil leta 1958, dobiva novo podobo. Njegovo vsebino, ki simbolično kaže na čezmejno povezovanje Kranja z drugimi mesti oziroma državami, bo obogatilo spominsko obeležje mednarodnih književnih sodobnikov Franceta Prešerna. Tokrat so odkrili prva dva doprsna kipa. Prešernovemu, ki ga je doniralo podjetje Riko, se je pridružil doprsni kip njegovega ruskega sodobnika Mihaila Jurjeviča Lermontova, ki ga je doniralo rusko veleposlaništvo. Prešernov doprsni kip je delo akademskega kiparja Frančiška Smerduja (1908–1964), kip Lermontova pa je izdelal akademski kipar Boris Beja.

»V času korone se je porodila ideja, da Kranj postane še bolj uveljavljen in prepoznaven v svetu tako, da park, ki je blizu občinske stavbe in Prešernovega gaja, posvetimo Prešernovim sodobnikom. S tem bomo postali še bolj kulturno mesto kot do zdaj, da vsem prebivalcem in gostom predstavimo bogato zgodovino začetka 19. stoletja, ko so res ustvarjali veliki umetniki. Jaz verjamem, da bo današnje odkritje spomenika še en nov korak k dobremu sodelovanju z Rusko federacijo. Še vedno je živa ideja, da se v bližnji prihodnosti Kranj pobrati z enim od mest v Rusiji,« je ob današnjem odkritju spomenikov povedal kranjski župan Matjaž Rakovec.

Vse zbrane na današnjem dogodku je pozdravil tudi veleposlanik Ruske federacije v Sloveniji Timur Ejvazov, ki je med drugim izpostavil: »Ob tej priložnosti bi poudaril, da moramo tudi danes, ko spremembe posegajo v vse dele našega življenja, ohranjati zgodovinsko, kulturno in duhovno dediščino Rusije in Slovenije. Prav zato je pomembno, da se lotevamo skupnih kulturnih in izobraževalnih projektov ter posebno pozornost namenjamo izobraževanju mladih v duhu skupnih, humanitarnih vrednot, spoštovanja kultur, jezikov, zgodovine in tradicije. Sodelovanje Rusije in Slovenije na področju kulture, znanosti in izobraževanja ostaja trden temelj za naše dobre, prijateljske dvostranske odnose. Prepričan sem, da bo današnji dogodek botroval dodatni vzpodbudi za njihov vsestranski nadaljnji razvoj in da bo gostoljubni Kranj postal pomembna platforma za naše človekoljubne izmenjave in stike.«

Že prihodnji teden bodo v parku La Ciotat postavili še en doprsni kip. Tokrat ga bo odkril ukrajinski premier.

 | Avtor: Peter Šalamon Peter Šalamon

Kdo je Mihail Jurjevič Lermontov

Ob Prešernovem kipu so danes odkrili doprsni kip ruskega romantičnega pesnika, pisatelja in dramatika  Mihaila Jurjeviča Lermontova. Že zelo zgodaj je začel prebirati Byrona, Schillerja in Puškina ter pisati, vsej Rusiji pa je postal znan leta 1837, ko je napisal pesem Pesnikova smrt, v kateri ostro kritizira carski dvor, ker je po njegovem uredil, da je bil pisatelj in pesnik Puškin ubit v dvoboju. Na koncu je tudi sam umrl v dvoboju, star komaj 27 let. Lermontova cenijo kot izjemno nadarjenega poeta, pisatelja in dramatika, vrednega naslednika Puškina, ki je izpostavil in upodobil najboljše izmed ruske tradicionalne literature. Napisal je več kot 400 pesmi, 26 pesniških pripovedi, 5 dram in 2 nedokončana romana.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.