Gorenjska
519 ogledov

K omejitvi priseljevanja naj bi doprinesla tudi kranjska občina

Upravna enota Kranj in Mestna občina Kranj sta v isti stavbi M. Ha.
Svetnik Branko Grims (SDS) je pohvalil kranjske svetnike in svetnice ter občinsko upravo k njihovemu doprinosu glede sprememb na področju tujcev, ki v Slovenijo ne prihajajo iz držav Evropske unije. Po drugi strani pa se z njegovimi trditvami ne strinja svetnica Levice Ana Černe.

Na aprilski seji kranjskega mestnega sveta se je svetnik Branko Grims (SDS) zahvalil svetnicam in svetnikom, da so imeli toliko poguma, da so prebili led glede priseljevanja tujcev. Svetnike je seznanil, da sta bili tako sprejeti noveli zakonov o tujcih in prijavi stalnega bivališča, ki sta po njegovih besedah ustrezna odgovora na vse tisto, o čemer so lani govorili in sprejeli sklepe na mestnem svetu. »Vprašanje, kaj bi bilo sprejeto od tega in še katerih drugih zakonov, če ne bi mi, kot se reče, mi prebili led. Nekaj dobrega smo naredili za Kranj in Slovenijo. Hvala vsem svetnicam in svetnikom in tudi občinski upravi za odlično pripravljeno takratno sejo,« je povedal Grims.

Spomnimo, Mestna občina Kranj je lani ustanovila Posvetovalno komisijo za reševanje problematike priseljevanja MOK, ki jo vodi podžupan Robert Nograšek, v njej pa so predstavniki Zavoda RS za zaposlovanje (Območna služba Kranj), Upravne enote Kranj, Centra za socialno delo Gorenjska, Finančne uprave RS (Finančni urad Kranj), Sektorja uniformirane policije in kriminalistične policije PU Kranj. Župan Matjaž Rakovec je nato v začetku oktobra na premiera Janeza Janšo in predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča poslal pobudo za spremembo zakonodaje, ki jo je pripravila posvetovalna komisija. Gre za prizadevanje za omejitev priseljevanja tujcev iz tretjih držav oziroma nečlanic Evropske unije in v zvezi s tem povezanih zlorab pri prijavah bivališča ter pridobivanju socialnih pomoči.

Vsi v kranjskem mestnem svetu pa se z besedami svetnika Grimsa ne strinjajo. Tako je samostojna svetnica Ana Černe (Levica) za Žurnal24 opozorila, da povedano ne drži. »Na seji mestnega sveta nismo razpravljali o samem Zakonu o tujcih, sploh pa ne v takšni obliki, kot je bil sprejet v Državnem zboru. Torej nismo dali soglasja, sploh nismo o njem razpravljali. Smo pa razpravljali o problematiki podeljevanja delovnih dovoljenj, kar ureja čisto drug zakon, in se strinjali samo s tem, da se z urejanjem te problematike v Kranju nadaljuje.«

Komentarjev 1
  • munja 13:51 17.april 2021.

    To priseljevanje bi morali že zdavnaj omejiti in za vsakega priseljenca obvezno kot pogoj, za bivanje v Sloveniji, zahtevati tečaj slovenskega jezika, kot je to obvezno pri drugih članicah EU. Saj v Sloveniji že skoraj več ne slišiš slovenskega jezika!!