Gorenjska
1017 ogledov

Hidroelektrarne SEL za polovico presegle načrtovano proizvodnjo

HE Mavčiče
1/3
M. Ha. HE Mavčiče leži v dolini reke Save, nizvodno od Kranja, pod naseljem Mavčiče. Elektrarna, zgrajena je bila leta 1986, je pretočnega tipa z jezovno zgradbo betonsko-težnostnega tipa.
Hidroelektrarne SEL (Savske elektrarne Ljubljana), ki združujejo hidroelektrane Moste, Mavčiče, Medvode in Vrhovo, so v prvih treh mesecih proizvedle 102.200 megavatnih ur (MWh) energije. S tem so načrte za prvo trimesečje zaradi boljše hidrologije presegle za skoraj polovico.

V prvem kvartalu oziroma prvih treh mesecih so v SEL načrtovali 69.200 MWh, proizvedli pa so 102.200 MWh oziroma skoraj polovico več. V enakem obdobju lani so denimo proizvedli 65.050 MWh. Reka Sava je bila zelo vodnata zlasti januarja in februarja, medtem ko je bila marca njena vodnatost podpovprečna, so iz SEL pojasnili za Žurnal24.

Od navedenih količin so hidroelektrarne na Gorenjskem proizvedle kar 63.800 MWh oziroma 60 odstotkov več kot je bilo načrtovano, vse drugo energijo pa HE Vrhovo, ki je proizvodni načrt presegla skoraj za tretjino.

Glede na zadnje pošiljke snega (napoveduje pa se sneženje tudi jutri) si v SEL obetajo, da bo taljenje snega v Alpah ugodno vplivalo tudi na aprilsko proizvodnjo.

Marca je bilo več jasnih sončnih dni

SEL imajo tudi pet malih sončnih elektrarn, ki sicer predstavljajo le 0,2 odstotka vse proizvodnje. V prvem kvartalu so proizvedle 139 MWh, kar je 38 odstotkov več od načrtovanih 101 MWh. Razmeroma dobra proizvodnja pa je bila marca, so nam odgovorili iz SEL.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.