Gorenjska
626 ogledov

Glede lokacije gorenjske bolnišnice se bodo uskladili za skupno mizo

Splošna bolnišnica Jesenice Anže Petkovšek Splošna bolnišnica Jesenice
Gorenjska regijska bolnišnica je še vedno vroča tema. Jeseniški župan Blaž Račič je tako govoril že z ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem, gostil pa je tudi predsednico SD Tanjo Fajon. Tudi na Mestni občini Kranj, ki je pred kratkim presenetila s ponudbo za lokacijo regijske bolnišnice, podpirajo iskanje skupne rešitve.

Jeseniški župan Blaž Račič in minister Janez Poklukar se strinjala, da je za Gorenjsko zelo pomembno, da se bolnišnična dejavnost razvija in da so potrebe po zagotavljanju dodatnih bolnišničnih kapacitet na Gorenjskem nesporne. Minister je povedal, da država zaenkrat še ni sprejela nikakršne odločitve glede morebitne gradnje nove splošne bolnišnice na Gorenjskem, sta pa v pripravi zakon o investicijah v zdravstvu in zakon o dolgotrajni oskrbi, ki sta trenutno v medresorskem usklajevanju. Zakon o investicijah v zdravstvu naj sicer po ministrovih besedah ne bi določal lokacije za gradnjo morebitne nove regijske bolnišnice. Glede njene morebitne gradnje minister pričakuje, da se bodo gorenjske občine same dogovorile o lokaciji in da bo v primeru, da takšnega dogovora občine na Gorenjskem ne bodo dosegle, država svoje investicijske namere na področju zdravstva uresničevala v drugih regijah.

Janez Poklukar | Avtor: Vlada RS Vlada RS

 

Minister bo župane občin, ki so ponudile lokacijo za gradnjo morebitne nove bolnišnice, povabil k oblikovanju delovne skupine, v kateri bi sodelovali predstavniki Občine Jesenice, Občine Radovljica in Mestne občine Kranj ter predstavnik ministrstva za zdravje. S tem predlogom se je strinjal tudi Račič, ki je prepričan, da je naloga politike uskladiti različne interese, vendar pa je po njegovem mnenju nujno, da v skupini sodeluje tudi sociolog, saj je treba pri odločitvi upoštevati tudi sociološki vidik.

 

Oblikovanje delovne skupine podpirajo tudi v Kranju

Skupni dogovor podpirajo tudi na Mestni občini Kranj (MOK). Župani Kranja, Radovljice in Jesenic so se z namenom oblikovanja omenjene skupine tako sestali prejšnji teden. “Podpiramo idejo o delovni skupini, saj je vsem županom v interesu, da dobimo regijsko bolnišnico na Gorenjskem. Poudarjamo, da je MOK v vlogi regijskega središča ponudila prostor oziroma lokacijo za novo regijsko bolnišnico, končna odločitev, kje graditi, pa je v rokah stroke. Oblikovanje delovne skupine pomeni oblikovanje strokovne delovne skupine, kar MOK tudi zagovarja,” so sporočili s kranjske občine.

Ob tem so dodali, da regijska bolnišnica v Kranju ne bi ovirala delovanja obstoječih zdravstvenih ustanov na Gorenjskem. “Gre za dodatno ustanovo in ne ukinjanje že delujočih. MOK želi, da vse štiri bolnišnice na Gorenjskem, to so Univerzitetna klinika Golnik, Splošna bolnišnica Jesenice, Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj in Psihiatrična bolnišnica Begunje, delujejo naprej, ali se po potrebi širijo. Več zdravstvenih ustanov je pridobitev za celotno regijo.

 

Fajonova podpira ohranitev bolnišnične dejavnosti na Jesenicah

Jeseniški župan Račič je o problematiki gorenjske regijske bolnišnice in njene lokacije govoril tudi s predsednico SD Tanjo Fajon. Fajonova se je po širši seznanitvi z vsemi socialno-ekonomskimi dejavniki, ki bi jih selitev bolnišnice z Jesenic prinesla občini, strinjala, da je bolnišnična dejavnost za Jesenice in širšo okolico vitalnega pomena ter da je smiselno in nujno, da ostane na Jesenicah. Pri tem je ponudila svojo pomoč in podporo.

Tanja Fajon | Avtor: Saša Despot Saša Despot

 

Podpora Fajonove za ohranitev bolnišnice na Jesenicah kranjskega občinskega vodstva - podžupan Janez Černe je član stranke SD, župan Matjaž Rakovec pa je bil izvoljen s podporo SD - ni preveč presenetila. “Izjava je skladna s politiko, ki jo zagovarja MOK glede zdravstva na Gorenjskem, ki je preslabo urejeno. Zdravstvena dejavnost na Jesenicah ima več kot 120-letno tradicijo in do tega gojimo veliko spoštovanje. Hkrati pa dodatne bolnišnice, ki bi jo zgradili na območju MOK, ne vidimo kot ovire, temveč kot skladni regionalni razvoj zdravstvene dejavnosti na Gorenjskem, ki bi bila v prid vsem prebivalcem regije,” so sporočili s kranjske občine.
Splošna bolnišnica Jesenice GORENJSKA Gorenjska Regijska bolnišnica neti prepire

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.