Gorenjska
87 ogledov

50 let MINFOS-a: Rudarska dediščina in skrivnosti narave

Tržič Profimedia
V Tržiču se bo med 10. in 12. majem 2024 odvijala 50. izvedba Mednarodne razstave mineralov, fosilov in okolja (MINFOS).

Jubilejni dogodek prinaša obilico raznovrstnih privlačnosti, od interaktivnih razstav do delavnic izdelave nakita in bogatih koncertnih večerov, ki obetajo pravo doživetje za vse obiskovalce. Mednarodna razstava, ki vsako leto privabi številne domače in mednarodne obiskovalce, se bo tokrat še posebej posvetila bogati rudarski zgodovini Tržiča, s poudarkom na Šentanskem rudniku. Razstava "Šentanski rudnik – raj pod nami" obiskovalcem ne bo ponudila le vpogled v rudniške rove, ampak tudi možnost, da prispevajo svoje ideje za poimenovanje nove izkopne dvorane. Predstavljeni bodo tudi najnovejši izdelki iz lokalnega nakita, ki prikazujejo neizmerno ustvarjalnost in spretnost slovenskih obrtnikov.

Poleg izobraževalnih vsebin in delavnic bo dogodek poskrbel tudi za zabavo. Svečano otvoritev, ki bo v petek, 10. maja 2024 v večnamenski dvorani BPT na Predilniški 12 in na kateri bodo zbrane nagovorili tržiški župan Peter Miklič, predsednica Turističnega društva (TD) Plac Tržič Judita Belhar in državni sekretar, pristojen za kohezijsko politiko, Marko Koprivec, bo zaznamoval koncert priljubljene skupine Orlek, v soboto pa bo oder zavzela skupina Enjoy your Privacy, ki obljublja nepozaben večer z glasbenimi uspešnicami. Ljubitelji narave in gurmanskih užitkov se bodo lahko razveselili razstave biofluorescentnih gliv in sezonskih gob, ki razkrivajo čudeže slovenskih gozdov.

Strokovni fokus letošnjega MINFOS-a bo na fosilni flori in sulfidnih mineralih, s posebnim poudarkom na cinebaritu iz bližnje Šentanske doline. Obiskovalci bodo imeli priložnost za strokovno vodene oglede obnovljene male hidroelektrarne BPT in se podrobneje seznanili z inovativnimi pristopi k trajnostnemu razvoju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.