Slovenija
3 ogledov

Dečki ranljivejši

Slika je simbolična. FOTO: iStockPhoto Žurnal24 main
Dečki so ranljivejši od deklic. Možnost, da bodo v prvem letu svojega življenja umrli, je namreč mnogo višja kot pri punčkah.

Verjetnost je kar za četrtino višja, pravijo strokovnjaki. Ta razlika pa ni od nekdaj tako visoka. Med letoma 1751 in 1870 je bila namreč le 10- do 15-odstotna, pravi Greg Drevenstedt, raziskovalec iz univerze v Južni Karolini.

Tudi takrat so bile deklice bolj trdožive, pravijo raziskovalci in poudarjajo, da se je razlika med spoloma povečala, ker se je smrtnost novorojenčkov v razvitem svetu znatno znižala.

Razlika v umrljivosti pa kljub temu kaže na veliko ranljivost močnejšega spola. Pri dečkih je tako verjetnost prezgodnjega rojstva kar 60-odstotna. V tem primeru so zaradi še nerazvitega imunskega sistema bolj izpostavljeni raznim okužbam, ki so lahko usodne. A to še ni vse. Ker so dečki po navadi večji od deklic – obseg njihove glave je večji – je verjetnost zapletov med porodom višja kot pri punčkah.

Strokovnjaki pa opozarjajo na pozitiven trend. V zadnjih desetletjih se je namreč umrljivost dečkov, ki je leta 1970 z 31 odstotki dosegla vrhunec, rahlo zmanjšala. Tako je verjetno zaradi večjega števila carskih rezov. Pred letom 1970 je le pet odstotkov otrok na svet privekalo s carskim rezom, danes pa kar 20.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.