Slovenija
14 ogledov

Demonstracije proti delodajalcem

semolič bobo Žurnal24 main
Sobotne delavske demonstracije v Ljubljani bodo po besedah sindikatov uperjene proti delodajalcem. Ti pa ob tem opozarjajo, da bi povečanje plač ogrozilo obstoj podjetij.
"Če po demonstracijah ne bomo zaznali napredka za pogajalsko mizo, bo škoda, ki bo nastala, ker bomo prisiljeni iti v stavkovno gibanje, za delodajalce hujša, kot če bi sprejeli zahteve sindikatov," je na današnji skupni novinarski konferenci sindikatov v Ljubljani dejal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič . Koliko bo udeležencev protesta, bodo vedeli ob začetku protesta v soboto ob 11. uri, vsekakor pa jih bo, kot pravi Semolič, "za slovenske razmere ogromno, na tisoče" . Protestniki se bodo zbrali na Dunajski cesti, nato pa krenili do Kongresnega trga, kjer bodo govori. Vendar pa bistvo protesta ne bodo govori, pravi Semolič, ampak "na tisoče ljudi, ki bodo iz vse Slovenije prišli izražat obup, jezo, upanje in še kaj na ljubljanskih ulicah" .

Sindikati želijo večje plače, delodajalce skrbi obstoj podjetij

Po mnenju delodajalcev (na sliki Samo Hribar Milič) bo povečanje plač ogrozilo obstoj podjetij in delovnih mest. © BOBO

 
Na demonstracijah ne gre samo za socialni konflikt, ampak je ravno tako pomemben konflikt, ki se odvija na področju moralnih, etičnih vrednot te družbe, je dejal Semolič. "Da v trenutku, ko je denar za vse mogoče in nemogoče stvari, ko so visoki dobički, gospodarska rast, ko pa postaviš zahtevo po malo višjih plačah zaradi te nesrečne inflacije, dobiš odgovor, da se bo vse to sesulo – delovna mesta, nova spirala v inflaciji, konkurenčnost. To kaže na krizo vrednot te družbe," je povedal Semolič. Po drugi strani pa delodajalci opozarjajo, da bo povečanje plač ogrozilo obstoj podjetij, delovnih mest in s tem posledično vplivalo tudi na socialni položaj v Sloveniji. Visoka gospodarska rast, nizka brezposelnost, pozitivna rast plač niso dosežki, ki pridejo sami od sebe in kar trajajo, je na okrogli mizi o Kako do evropskih plač? povedal generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Samo Hribar Milič .

Kovač: Dogovarjanje o plačah prevesti na raven podjetij

Kovač meni, da imajo tako sindikati kot vlada radi izredne razmere, a pri tem slabo razumejo ekonomske argumente. © BOBO

 
Ekonomist Bogomir Kovač ob tem opozarja, da tako sindikati kot vlada ˝ljubijo izredne razmere in slabo razumejo ekonomska argumente˝ . Inflacija, ki predstavlja vzrok za sobotni protest, kot pravi Kovač, sama po sebi v tej višini ni težava, ˝težava je, kako jo razumemo in kako ji pristopamo˝ . Kot je pojasnil, je bilo šest mesecev porabljenih, da je bila inflacija sploh prepoznana. Vzroki za inflacijo so tudi zunanji, priznava se, da so razlogi tudi sistemske narave, najbolj prikrita nevarnost inflacije pa so po Kovačevih besedah inflacijska pričakovanja. Kot je pojasnil, je zahteva sindikatov po usklajevanju plač z makroekonomskega stališča jasna - raven plač mora zaostajati za ravnjo produktivnosti, ne glede na to, na kateri ravni se dogovarjajo. V nasprotnem primeru, bi lahko morebitni ukrepi vodili v naraščanje inflacije in upadanje števila delovnih mest. Po Kovačevih besedah je treba upoštevati ekonomsko logiko in vse tri partnerje znova pozvati k pogajalski mizi in se dogovoriti za čim bolj decentraliziran način dogovarjanja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.