Avto
10113 ogledov

Kaj se je zgodilo z olajšavo pri plačilu vinjete?

družina kosilo restavracija
Od letošnjega leta naprej o pomoči za velike družine v obliki vinjete odločajo centri za socialno delo, a zaradi spremembe je prišlo do zamika pri prvih izplačilih ...

O pomoči za velike družine in invalide pri nakupu letne vinjete 2B od letošnjega leta naprej odločajo centri za socialno delo, kar so doslej sicer počele izpostave Rdečega križa. Vloge za uveljavitev pravice za nazaj, od začetka letošnjega leta, pa so stranke stranke lahko začele vlagati šele po 17. marcu 2018, ko je tudi stopil v veljavo sprememba zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki je spremembe predvidela.

A kot nam je sporočil eden od vlagateljev, ne sredstev ne odločbe po skoraj dveh mesecih s centra še ni prejel. "Gre za sredstva, ki mi bi prišla prav," je pojasnil in dodal, da mu nihče pravzaprav ni znal natančno pojasniti, zakaj je do zapleta prišlo.

Na ministrstvu za delo, ki ga vodi Anja Kopač Mrak, mirijo, da so sredstva za izplačilo vinjet zagotovljena. Kot izhaja iz pojasnil ministrstva, pa je do zamika prišlo zaradi nadgradnje informacijskega sistema, ki je po njihovih besedah v zaključni fazi, odločbe pa naj bi upravičenci prejeli v roku dveh tednov.

Ena vinjeta na družino ...

Letna vinjeta za vozila višine nad 1,3 metra na sprednjo osjo stane 220 evrov, z olajšavo pa lahko tako velike družine kot invalidi izenačijo svoje vozilo s klasičnimi osebnim avtom, torej za plačilo 110 evrov. Znižano plačilo letne dajatve lahko uveljavlja družina, ki ima štiri ali več otrok, in sicer le za eno vozilo, pri čemer za to vozilo ne veljajo omejitve glede delovne prostornine motorja, kot to velja za vozila v lasti invalidov.

Vlogi za uveljavljanje pomoči pri nakupu letne vinjete je treba priložiti kopijo računa o nakupu letne vinjete za vozilo drugega cestninskega razreda B. Do ureditve v področnem predpisu se novi 78.a člen zakona smiselno uporablja tudi za invalide in invalidske organizacije, ki v skladu z zakonom, ki ureja letno dajatev za uporabo vozil v cestnem prometu, uveljavljajo pravico do oprostitve plačila letne dajatve. O vlogah za pomoč pri nakupu vinjete, kot rečeno, odločajo centri za socialno delo.

Toyota proace Nasveti Avto Kako si družina vsako leto lahko zmanjša dajatve za avto
Komentarjev 2
  • Dusan Kokalj 14:30 16.maj 2018.

    Sami izgovori in laži.Pa kdo še verjame tem lažnjivim kljukcem.