Avto
4137 ogledov

Opel crossland je na poti v Slovenijo izgubil X

opel crossland
1/14
MatijaJanežič
Opel je v Slovenijo pripeljal osveženi crossland, ki po novem, tako kot nova mokka, v imenu nima več velike črke X. Enaka sprememba konec leta čaka tudi grandland X.

To seveda ni edina novost, po kateri se prenovljeni crossland razlikuje od dosedanjega crosslanda X. Najbolj očiten je spremenjeni sprednji del, s katerim se je približal oblikovnemu slogu, ki ga je uvedla nova mokka, s katero si tudi deli Oplov kos pogače v segmentu B-SUV.

Opel mokka-e Prvi vtisi Avto Opel za recept uporabil povsem drugo mokko

opel crossland | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Pri Oplovem slovenskem zastopniku sicer pravijo, da crossland in mokka kljub temu, da nastopata v istem avtomobilskem razredu, nista direktna tekmeca, saj sta si dovolj različna in nagovarjata različne voznike. Če je mokka v novi generaciji namenjena tistim, ki na avtomobile gledajo bolj čustveno, individualistično in športno, bo crossland bolj všeč tistim, ki prisegajo na prostornost, praktičnost in prilagodljivost. Crossland namreč ob razmeroma majhnih merah za svoj razred ponuja veliko prostora in velik 410-litrski prtljažnik, ki je tudi preprosto povečljiv na 1.255 litrov.

Opel logotip Sprememba Avto Opel spremenil svoj znameniti logotip

Spremembe pod pločevino

Izguba črke X v imenu in povsem nov prednji del, ki je na voljo s polno led osvetlitvijo, sta najbolj očitni novosti na crosslandu, več pa je skritih pod pločevino. Blažilnike so denimo na novo kalibrirali tako, da jim skrajšali nihanje, kar je pripomoglo k udobju med vožnjo, povečali pa so jim tudi kompresijo, kar se odraža v boljši vodljivosti, h kateri pripomore tudi izboljšan volanski mehanizem. Več je tudi asistenčnih sistemov, vmesnik intelligrip v kombinaciji s pripomočkom za spust po klancu pa s petero voznih programov, ki se jih preprosto izbira s pomočjo krožnega regulatorja, olajša vožnjo po različnih podlagah.

opel crossland | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Nov je tudi športno navdahnjeni paket opreme GS line, ki ga bomo prepoznali predvsem po rdeči liniji, ki vrh oken poteka po karoseriji, prav tako pa tudi po rdečih vstavkih na armaturni plošči in všitkih na sedežih, ki so v tem, in paketu opreme elegance, serijsko ergonomični AGR. Ti sedeži so sicer za doplačilo na voljo tudi v drugih različicah, prav tako kot tudi samodejne dolge luči in luči za osvetljevanje vogalov. Na voljo tudi možnost nakupa projekcijskega zaslona.

Opel Corsa Avto Corsa je postala športnica

Motorno paleto sestavljajo 1.2-litrski atmosferski bencinski in dva turobobencinska trivaljniki z močmi med 83 in 130 'konji', prav tako pa tudi dve različici 1,5-litrskega turbodizelskega štirivaljnika z močmi 110 ali 120 'konjev'. Močnejši motorji obeh vrst bodo na voljo tudi s šeststopenjskim samodejnim menjalnikom.

opel crossland | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Koliko stane?

Za osnovno 1,2-litrsko bencinsko različico s paketom opreme edition bo treba odšteti najmanj 18.050 evrov, najmočnejši 1,2-litrski turbobencinski crossland z opremo GS line bo stal vsaj 23.750 evrov, enako opremljeni najmočnejši turbodizelski crossland pa najmanj 24.150 evrov. Opel bo v Sloveniji sicer na omenjene cene ponujal ugodnosti, ki bodo lahko prinesle več kot dva tisočaka prihranka.

Pri uvozniku sicer računajo, da bo 12 odstotkov prodaje obsegal vstopni model, večinski 60-odstotni delež bo pripadel crosslandom s srednji bencinskim motorjem, ostanek pa si bodo razdelili dizli in najmočnejši bencinski motor. Dizelske različice so sicer do zdaj v Sloveniji zasedale 7 odstotkov prodaje crosslandov, po novem pa bi se lahko njihov delež v prid močnejših bencinskih zmanjšal na dobre štiri odstotke.

Opel Astra Avto Trivaljni dizel?

Na slovenske ceste je od predstavitve spomladi 2017 do koronskega leta 2020 zapeljalo 600 do 700 crosslandov na leto in pri slovenskem uvozniku računajo, da bodo, če bo dobava potekala po načrtih, tudi do konca letošnjega leta prodali 700 crosslandov.

opel crossland | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Prenovljena opel insignia Za volanom Avto Pri Oplu želijo insignio dvigniti tudi s ceno
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.