Avto > Na Štrom
11308 ogledov

Padlo je 1.200 kilometrov

Mercedes-Benz vision EQXX
1/9
Mercedes-Benz
Električni mercedes vision EQXX je podrl lastni rekord glede vožnje z enim polnjenjem. Kabla niso priklopili kar 1.200 kilometrov.

Mercedes vision EQXX je homologiran avto, namenjen predvsem preizkušanju napredne tehnologije pogona. Ima 100 kW baterijo in izjemno aerodinamiko s koeficientom 0,17. Ker je za znamko tako dragocen, ga čuvajo kot dragulj, zato nedavno niso za volan dovolili niti nekdanjemu prvaku F1 in ambasadorju znamke Nicu Rosbergu. 

Aprila so pri znamki sporočili, da so z EQXX potovali iz Stuttgarta čez Alpe do francoske riviere in mesta Cassis, pa je imel po več kot tisoč kilometrih še vedno precej energije v bateriji. 

Zdaj so se spet odpravili na pot, tokrat iz Stuttgarta v britanski Silverstone. Prek Nemčije in Francije je največji delež poti prepotoval po avtocesti in to v skladu z dovoljenimi hitrostmi. Rokavski preliv je avto prečkal z vlakom pod morjem, nato pa pot spet nadaljeval po cesti. Pot je potekala pri poletnih temperaturah in v gostem prometu.

1.202 kilometra je nov rekord z enim polnjenjem. Povprečna poraba pri povprečnih 86 km/h je bila le 8,3 kWh/100 km.

Mercedes-Benz vision EQXX | Avtor: Mercedes-Benz Mercedes-Benz

V Silverstonu je avto pričakal član ekipe Mercedes-EQ iz tekmovanja formula-E Nyck de Vries. Z avtom je nato opravil še 11 krogov po slovitem britanskem dirkališču s hitrostjo vse do maksimalnih 140 km/h. Ob zadnjem prečkanju ciljne črte je vendarle zmanjkalo nabitih elektronov, števec kilometrov pa je pokazal novo rekordno številko 1.202. Povprečna hitrost med celotnim potovanjem je bila 83 km/h.

Povprečna poraba na poti je bila 8,3 kWh/100 km. 

Izkušnje iz EQXX nameravajo pri znamki izkoristiti za razvoj velikoserijskih električnih modelov.

Mercedes-Benz vision EQXX | Avtor: Mercedes-Benz Mercedes-Benz

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • rd2dmk2 22:33 26.junij 2022.

    dragi moji.najbolj izbira je dacia. ima baterijo tipa cr2032 ( saj veste gumbna 3 volte , litiium ). zakaj ? na avto običajno filete doma, zelo verjetno kar na navadno vtičnico. in zakaj spet tako. ja a boste zamenjal glavne ...prikaži več varovalke, da bost efilal mrcino in plačeval ohoho prispevke da boste imeli hitro polnilnico. in tako boste svojo super mrcino čez nč nafilal na kolk ? 20 % 30 % ? in to je zelo super za baterijo se mi zdi..da je skoz prazan in nikol nafilana do vrha.

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 12:38 26.junij 2022.

    Za po mestu je dober,pa kak bližnji izletek,ker če s tem naletiš na zastoj ki traja in traja na vročem soncu ali pa pozimi na mrazu in zametih,pa ti popapca baterijo za gretje ali pa klimo in potem bo imela ...prikaži veča avtovleka posla kolikor češ.Kdor bo imel električen avto bo imel tudi bencinarja ali dizla.Navadnim smrtnikom bo pa logična izbira da je sigurno in to je bencinar

  • rd2dmk2 09:01 26.junij 2022.

    impresivno. a te na nekaj pozabil 8,3 na 100 km to je 100 kWh velika baterija. aaaa kolk majo dons ta hujš baterije? ste najdel enga shiranga jokeja s 40 kg in avto boln baterije pa zmetal vse ven pa ...prikaži veča gremo na rajžo. ma dejte nehite srat. spravte 4 bavarce, ki gredo na oktober fest v normaln avto pa dejmo da vidmo kam boste pršli. familja gre na morje. na dopust. tako naredite test. drgače pa tih bodite.

Sorodne novice