Avto
10289 ogledov

V Kranju preobrat - radarjev ne bo!

Radar merilnik hitrosti Andrej Leban
Kranj novih radarjev še nekaj časa ne bo videl. Vzrok, zaradi katerega so ustavili sporni razpis, se sliši neverjeten, a je resničen.

V zgodbi o 302 tisoč evrov vrednih kranjskih radarjih, pri katerih smo na Zurnal24.si opozorili na sporni način priprave "terena" in izvedbo razpisa, se je zgodil velik preobrat - razpisna komisija kranjskega redarstva je zavrnila edino dospelo ponudbo, potem ko je pred tem naše pisanje o omejevanju konkurence označilo kot vršenje pritiska s strani ostalih ponudnikov.

S četrtkovo objavo na portalu javnih naročil je postalo uradno javno tisto, kar smo pri Žurnalu24 napovedali že pred enim tednom - kljub izjavam o odprtem in transparentnem postopku, ki naj bi zagotavljal možnost prijave različnim ponudnikom opreme za merjenje hitrosti in njeno vzdrževanje, je ponudbo za 300 tisoč evrov vreden razpis oddalo le eno podjetje, in sicer po pričakovanjih ljubljansko podjetje Intermatic, ki zastopa merilnike in pripadajočo opremo družbe Jenoptik.

Radar merilnik hitrosti Učite se ... Avto Šest gorenjskih korakov, kako uničiti konkurenco

Razpisna komisija je na podlagi analize prispele ponudbe ugotovila, da podjetje ne izpolnjuje pogoja v točki, ki govori o obveznih referencah pri vzdrževanju podobne opreme drugje po Sloveniji v obdobju najmanj zadnjih treh let. Zaradi tega je bila edina ponudba Intermatica zavrnjena in sprejeta odločitev, da se javno naročilo ne odda. Razpis bodo ponovili.

Čakaj, čakaj ...

Intermatic je podjetje, ki si na področju javnih naročil v zvezi z merilnimi napravami hitrosti v Sloveniji reže enega večjih kosov pogače. Poleg njega so prisotna še podjetja 3Tech, DAT-CON, Siemens, Digitech ... Med drugim Intermatic že dolga leta sodeluje s policijo pri dobavi različnih tipov merilnikov in jih vsa ta leta za policijo tudi vzdržuje. Merilnike je podjetje prodalo in jih vzdržuje za mestno občino Ljubljana. Prav tako prek različnih najemnih pogodb merilnike hitrosti pri Intermaticu najemajo oziroma so jih najemale številne slovenske občine - spletna aplikacija Erar in drugi podatki med drugim razkrivajo sodelovanje pri najemu in vzdrževanju merilnikov z Medobčinskim inšpektoratom Trzin, Izola, Velenje in Dolenjske toplice. Nekatere od teh pogodb segajo vsaj v leto 2013.

Radar doppler | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Vseeno je razpisna komisija v Kranju ugotovila, da Intermatic ni predložil dokazov o najmanj triletnih referencah s področja vzdrževanja tehnologije merilnikov hitrosti, kar je bil uradni razlog za ustavitev "vročega" razpisa. Pod odločitev o neodaji naročila je podpisan kranjski župan Boštjan Trilar.

Orodje za obračune na kranjski sceni

Po našem razkritju o nenavadnih postavkah (občina bi se zavezala za dodatna plačila za vzdrževanje celo v času garancije; izbrani ponudnik bi izšolal kranjske redarje za premikanje merilnikov med ohišji, a bi hkrati tudi njegovi delavci dobili po 75 evrov za vsako prestavitev ...) je postal razpis tudi vroča politična tema v Kranju, saj je ena od svetnic na seji mestnega sveta zahtevala uradna pojasnila od Medobičnskega inšpektorata Kranj, ki ga vodi Mitja Herak.

Herak, ki ima po nekaterih informacijah po letošnjih občinskih volitvah ambicije po vračilu na vrh kranjske občinske uprave, je v pisnem odgovoru zatrdil, da so razpis pripravili in vodili transparentno, in da navedbe, ki so "se novinarju zapisale" glede diskriminatornosti ter nepotrebnih stroških, ostro zavračajo. Pisanje Žurnala24 je Herak označil kot način pritiska na inšpektorat s strani potencialnih ponudnikov.

Za besedilom razpisa in celotnim postopkom sicer stojijo Herak, njegov namestnik Robert Zadnik in zunanja sodelavka Jana Habjan Piletič. 

Redarstvo Kranj Šlamastika Avto Če zdaj ne bodo letele glave odgovornim ...

Kupiš škatlo, dobiš napravo

Razpisni pogoji Medobčinskega inšpektorata Kranj so bili nastavljeni zelo omejujoče, glavni udarec za konkurenco pa je bil, da bi se ponujene merilne naprave prilegati že obstoječim škatlam za merilnike, ki so jih občine pod okriljem inšpektorata nabavile v zadnjem času povsem ločeno od razpisa za merilnike. Škatle so bile zaradi vgrajenih konektorjev v resnici primerne le za Jenoptikove merilnike, a ker je zaradi cene okoli 5.000 evrov na škatlo spadala njihova nabava med naročila manjše vrednosti, zanje javni razpis ni bil potreben, temveč so lahko nakup izvedli na tiho pri izbranem podjetju - Intermaticu. Škatle so v zadnjem letu postavili na več lokacijah v občini Kranj, Tržič in šele pred nekaj dnevi tudi v Cerkljah na Gorenjskem. 

S tem je bila odprta pot za naknadno izbiro ponudnika, ki ponuja škatlam namenjeno vrsto merilnih naprav. Kranjski primer razkriva prakso, ki naj bi bila v Sloveniji prisotna v številnih primerih javnih naročil.

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • stane32 09:10 21.april 2018.

    Bravo župan. Pa si spet preprečil en sum korupcije. Škoda, ker greš v svoj posel.

  • Avatar Leon
    Leon 15:30 20.april 2018.

    Škatle so primerne za golobnjake ,ki bodo atrakcija za celo EU !

  • mirror 10:53 20.april 2018.

    Teh 302 tisoč evrov so zbrali občani Kranja z občinskimi davki. Kdaj se bo ta denar vrnil nazaj v občinsko blagajno, ko bi ga lahko takoj porabili za nujno infrastrukturo. Še vedno sem mišljenja, da je merjenje hitrosti delo policije, ...prikaži veče, ne pa občinskih redarjev. Ti naj se ukvarjajo z nepravilnim parkiranjem. To ni pravilen odnos občinskih veljakov do občanov.