Avto
8395 ogledov

Kot da bi šli na poletni dopust v debelih zimskih čevljih

Gume pnevmatike Epa
Pri sezonski menjavi pnevmatik na vozilih ne gre za modno muho ali marketinško potezo - gre za nujo.

Številni vozniki še vedno dvomijo o razlikah v zmogljivostih med letnimi in zimskimi pnevmatikami. Morda zato, ker še nikoli niso bili priča v živo vzporednemu testu vožnje ali zaviranja enih in drugih v različnih pogojih, morda pa zato, ker so pozabili, kako večji, težji in močnejši so postali avti v zadnjih desetletjih in zakaj je zanesljiv stik s podlago postal tako ključen za varnost in pravilno delovanje asistenčnih sistemov.

Pnevmatike so za vozilo to, kar so za voznika čevlji, pravi večkratni državni reli prvak in eden naših najuspešnejših voznikov Andrej Jereb. Če nam torej ne pride na misel, da bi v poletnih mesecih od doma odhajali v težkih zimskih škornjih, zakaj se na slovenskih cestah tako pogosto dogaja, da se na poletno pot odpravimo z zimskimi gumami?

Določena skupina lastnikov sicer meni, da je z menjavo smiselno odložiti zaradi varčevanja in zimske gume prek poletja obrabiti do konca. Argument morda še obvelja pri malo prevoženih kilometrih, sicer pa ne. Zavorna pot zimskih pnevmatik bo bo na toplem asfaltu veliko daljša, izpodrivanje meteorne vode slabše, možnost nastanka nesreče precej višja. In če bo zavarovalnica ugotovila, da ste se nesrečo povzročili na neustreznih ali poškodovanih pnevmatikah, vam lahko celo zavrne izplačilo škode. Da ne govorimo o večji hrupnosti, večji porabi goriva in zmanjšanem udobju vožnje z zimskimi pnevmatikami napram letnim. Varčevanje pa tako!

Z menjavo zimskih pnevmatik z letnimi vsekakor ni treba hiteti, saj so vremenske razmere v začetku pomladi lahko še precej nepredvidljive. Velja neki splošen nasvet, da jih menjamo, ko začnejo dnevne temperature stalno presegati 10 stopinj Celzija in ko se zjutraj živo srebro ne spušča več pod ledišče. V takšnih razmerah se zmes v letnih pnevmatikah že izkaže kot zanesljivejša izbira, vsak sledeči toplejši dan pa je to še bolj opazno.

Res je, obstaja še tretji tip pnevmatik, celoletne. Če imajo ustrezno homologacijo M+S z oznako snežinke, potem jih lahko uporabljamo tako poleti kot pozimi. Se pa neodvistni strokovnjaki strinjajo, da gre pri celoletnih pnevmatikah za kompromis, saj so uporabne predvsem na območjih, kjer pozimi temperature redko padejo pod ledišče in kjer pravih zimskih razmer na cesti ni. V Sloveniji je takšno območje na primer njen jugozahod. Tudi poleti pa se celoletne glede zanesljivosti zaviranja, lege in udobja ne morejo kosati z namenskimi letnimi pnevmatikami.

Razlika med domačim "mojstrom" in vulkanizerskim servisom Vianor

Menjavo pnevmatik velja zaupati izkušenemu vulkanizerju, ki ima vso potrebno opremo in znanje za kakovostno menjavo. To je še posebej pomembno v zadnjih letih z množičnim pojavom občutljivejših litih platišč in TPMS senzorjev tlaka na ventilih, ki jih lahko domači "mojster" ob nepazljivosti hitro poškoduje in povzroči veliko škode. Treba je tudi ponastaviti avtomobilski računalnik. Napačno uravnotežena pnevmatika pa med vožnjo povzroča vibracije, ki lahko na dolgi rok povzročijo poškodbe podvozja. Pa je spet šel "privarčevani" denar. 

V servisnih delavnicah TipStop Vianor in franšizah na več kot 40 lokacijah po Sloveniji za menjavo in premontažo pnevmatik po zelo konkurenčnih cenah skrbijo izkušeni serviserji, ki jim lahko zaupate, da bodo znali kakovostno in vestno poskrbeti za vašega konjička. Poleg tega lahko na Vianorjevih servisih zimske pnevmatike zaupate v hrambo prek poletja in tako poskrbite, da vas bodo na prehod v naslednjo zimo pričakale v kontroliranem okolju ustrezne temperature in vlažnosti, kar je ključno za ohranitev zmogljivosti.

Kar še dovoljuje zakon, je že nevarno

Za nameščene pnevmatike prek toplega dela leta v zakonu piše, da morajo imeti vsaj 1,6 milimetra ohranjenega profila. V resnici je to že nevarna vrednost, takšna pnevmatika ne more več učinkovito odvodnjavati meterorne vode, stika s podlago bo že na malce mokri cesti malo, hitro se bo pojavil akvaplaning in s tem nevarnost, ko se avto kljub zaviranju ne bo hotel ustaviti. Predvsem zaradi lastne varnosti, varnosti sopotnikov in šibkejših udeležencev v prometu nove pnevmatike zamenjajte prej.

Najbolj smiseln čas za nakup novih je ravno začetek sezone, zato smo pri Petrolu pripravili atraktivno akcijo Nokianovih pnevmatik. Gre za kakovostno finsko znamko z dolgo tradicijo inovacij, ki se na raznih neodvisnih testih stalno uvršča v vrh po razmerju med ceno in kakovostjo. Ob nakupu štirih pnevmatik Nokian kupcu podarjamo brezplačno dostavo na izbrani Petrolov bencinski servis po državi in še bon 20 evrov za premontažo v vulkanizersko servisnih delavnicah Vianor. Pripada vam tudi Nokian zavarovanje pnevmatik. 

A to še ni vse. Ob nakupu štirih pnevmatik Nokian premera 16 palcev ali manjše vam podarimo plišasto haski maskoto. Ob nakupu štirih pnevmatik Nokian premera 17 palcev ali večje pa vam podarimo bejzbol kapo s podpisom dvakratnega finskega prvaka formule 1 Mike Häkkinena. Do nagrade so upravičene stranke, ki set štirih kupljenih pnevmatik premontirajo v vulkanizersko servisnih delavnicah Vianorja, akcija pa traja do 31. maja oziroma do odprodaje zalog. Nakup lahko opravite tudi na obroke.