Avto
2660 ogledov

Trije pogoji, da vam bo pnevmatika spomladi hvaležna

Vulkanizer Saša Despot
V kakšnih pogojih bodo letne pnevmatike prezimile, je še kako pomembno.

Letnih pnevmatik nekaj mesecev ne boste potrebovali, a pomembno je, da jih boste odložili ustrezno konzervirane. 

Test pnevmatik na Vranskem Reportaža Avto Zimska proti letni pnevmatiki

Poškodbe, starost, obraba?

Ko so platišča odmontirane z avta, najprej preverite stanje pnevmatik: ali imajo še vsaj tri milimetre profila (ne zanašajte se, da boste z zakonsko dovoljenimi 1,6 milimetra v pomladanskem nalivu varni!), in ali niso že prestare za vnovično montažo. Vsako leto namreč pnevmatika izgubi del svoje prožnosti, pa četudi z njimi naredite le malo kilometrov. Pnevmatika naj ne bi bila starejša od petih let. Kako stare so, boste prepoznali po štirimestni številčni kodi na obodu pnvmatike, običajno zapisane nekako tako "3515". Število pomeni, da je bila pnevmatika proizvedenea v 35. tednu leta 2015. 

Pnevmatika | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Spredaj levo ali zadaj desno?

Zapomnite si, na katerem kolesu je bila posamezna pnevmatika nameščena in to zabeležite, denimo s preprosto oznako SD (spredaj desno), ZL (zadaj levo) ... Vulkanizerji uporabljajo rimske številke I - IV. Spomladi oznake upoštevajte in pnevmatike, ki so bile spredaj, namestite zadaj, zadnje pa spredaj. Tako boste poskrbeli za pravilno obrabo vseh štirih. Če pnevmatik nimate na lastnih platiščih, potem je to dobro izkoristiti in spomladi izvesti križno menjavo - zadnja desna gre spredaj levo ... Zapomnite si - ne glede na vrsto pogona je bolje, da so izrazito bolje ohranjene pnevmatike na zadnji osi, na prednji pa slabše. S tem bo zadek avta bolj stabilen. 

Zimske gume Testi Avto Vsi glavni testi zimskih gum za 2017 na enem mestu

Višji tlak, stran od sonca

Pravilno skladiščenje je izrednega pomena - da bo ohranila svoje zmogljivosti in obliko, mora biti pnevmatika shranjena v hladnem, suhem in zasenčenem prostoru, stran od maziv in olj. Ponavadi zadostuje že primeren prostor v garaži ali kleti. Pred skladiščenjem povečajte pritisk v pnevmatiki za 0,5 bara nad priporočljivim. Če pnevmatike niso na platiščih, potem jih lahko postavite tudi pokonci, a je priporočljivo v tem primeru vsake nekaj tednov zamenjati položaj, da se pnevmatika ne uleži. Pnevmatike s platišči postavite vedno v ležeč položaj, a največ po dve v višino.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.