Avto
44100 ogledov

EU: na vidiku velikanski preobrat, prepoved leta 2035 se sesuva

Bencinska črpalka, dekle toči gorivo Profimedia
Največja evropska politična skupina bo zelo verjetno omilila načrt o popolni prepovedi motorjev z notranjim zgorevanjem z letom 2035.

Leto 2035, ko naj bi po vsej EU prepovedali prodajo osebnih vozil, ki med vožnjo izpuščajo CO2, je bilo zadnjih nekaj let strah in trepet tako uporabnikov vozil kot njihovih proizvajalcev, predvsem evropskih. Takšne sklepe je sprejela dosedanja Evropska komisija pod vodstvom Ursule von der Leyen, ki pripada največji politični skupini Evropske ljudske stranke (EPP). Ukrep bi pomenil praktično prepoved avtov z motorji na notranje zgorevanje.

A nova politična stvarnost po junijskih evropskih volitvah, naraščajoč trend podpore strankam z bolj desno agendo in hkratnem zmanjševanju moči 'zelenih' strank je močno najedla tudi na videz zabetonirane smernice. Naslednjo komisijo bo očitno spet vodila von der Leynova, EPP pa bo konkretno prilagodila politično stališče glede motorjev z notranjim zgorevanjem. Agencija Reuters je pridobila osnutek sklepov, ki jih namerava sprejeti EPP na posvetu o svojem delovanju v naslednjem petletnem sklicu Evropskega parlamenta. 

Med njimi je sklep, da bodo zagovarjali revizijo pravil glede leta 2035, poroča Reuters. Tako naj bi dopustili možnost uporabe alternativnih goriv oziroma tako imenovanih e-goriv, ki lahko v motorjih z notranjim zgorevanjem nadomestijo bencin. Takšno rešitev je od vsega začetka zagovarjala Nemčija s svojo močno avtoindustrijo.

Po letu 2035 bi tako lahko še prodajali motorje z notranjim zgorevanjem, a le če bi bili opremljeni s tehnologijo, ki ne bi dovoljevala delovanja, v kolikor bi v rezervoar natočili bencin oziroma dizelsko gorivo. 

EPP ima v novem sklicu od 720 sedežev v parlamentu 188 poslancev. Zelo verjetno lahko računa tudi na podporo še bolj desno usmerjene skupine konservativcev in reformistov pod vodstvom zmagovite francoske političarke Marie Le Pen ter okrepljene skupine Identiteta in demokracija.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 28
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:32 05.julij 2024.

    Ne vem zakaj se pa naši vrli ministri vozijo na dizel,nas pa prepričujejo v ekologijo

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:27 05.julij 2024.

    Naj ukinejo avione,pa bo lepše vreme bolj čist zrak.A veste,da en avion pokuri na uro 6000 l kerozina,in da je non stop v zraku 200 000 letal,da ne štejem še vojaških,ki porabijo ogromno kisika.1.200.000.000 l na uro na dan 28.800.000.000 ...prikaži več l,pa se čudimo da je vse zasvinjano

  • Tomaz_321 07:42 04.julij 2024.

    Pa ne naivno misliti, da bo "E-gorivo" kaj bolj drugačno, kot pa navadno gorivo! ISTO bo, samo dodana bo posebna primes, s katero se bo "pomagalo" elektroniki v avtomobilu, da je to RES "E-gorivo" Spet načrtujejo NATEG, in spet želi ...prikaži več nekdo ORNG zaslužit!!!