Avto
97 ogledov

Do čistejšega zraka z manj ležečimi policaji?

Ležeči policaj Shutterstock
Britanski nacionalni inštitut za zdravje je ugotovil, da kar 64 odstotkov onesnaženosti zraka v urbanih okoljih povzročijo motorna vozila, ki v zrak izpuščajo emisije. Strokovnjaki so zato mnenja, da bi z manj hitrostnimi ovirami (ležečimi policaji) zmanjšali onesnaženosti zraka.

Britanski nacionalni inštitut za zdravje svetuje, da se izboljša večja pretočnost vozil. S tem bi se izognili pogostim zaviranjem in hitrim speljevanjem. Takrat motorji emitirajo v zrak več nečistoč. Prepričani so, da bi večja pretočnost prometa drastično znižala emisije v ozračje, to pa bi storili povsem enostavno, tako, da bi odstranili ležeče ovire na cestah. Avtomobili bi se v tem primeru premikali z bolj konstantno hitrostjo.

Pred šolami ne ugašajo vozil

Seveda tudi ovire niso postavljene kar brez razloga, saj imajo funkcijo umirjanja prometa v naseljih, predvsem na mestih v bližini šol in vrtcev. Zaradi tega predlagajo, da v kritičnih območjih v Angliji namesto ležečih ovir hitrost znižujejo z omejevanjem hitrosti.

Britanci pa bi radi v mestih uvedli tudi območja, kjer bi prepovedali vožnjo v prostem teku, ki se je za veliko težav izkazala predvsem v bližini šol. Starši, ki v polo oziroma vrtec pripeljejo otroke, pogosto avtomobila sploh ne ugasnejo, da se ne shladi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.