Avto
5252 ogledov

CX-5: Ko si lepotica obleče še lepšo obleko

Mazda CX-5
1/12
Mazda
Mazda CX-5 je še posodobila svoj moderni stil oblikovanja in dodala nove tehnologije.

Mazda je objavila evropske specifikacije prenovljenega modela CX-5, ki je v aktualni različici po svetu pobrala številne nagrade za oblikovanje in vsebino. 

A čas hitro teče in po štirih letih od začetka proizvodnje je čas za največje spremembe doslej. Z modelnim letom 2022, ki ga bodo začeli v Evropi prodajati na začetku prihodnjega leta, bo CX-5 razpoznavna po drugačni motorni maski in lučeh, ki so dobile nov dnevni podpis. Tudi od zadaj bo mogoče lepotico v novi obleki prepoznati po tanjših svetilih in majhnih spremembah na odbijaču. Dodali so nova platišča in novo barvo, imenovano Zircon Sand. Glede na to, da so Mazdine barve vedno nekaj posebnega, jo bo zelo zanimivo videti v živo.

Mazda CX-5 | Avtor: Mazda Mazda
Mazda CX-5 | Avtor: Mazda Mazda

V notranjosti je vidnih sprememb manj, saj so s prejšnjim modelnim letom že posodobili infozabavni sistem, so pa še nekoliko dvignili letvico pri izbiri in obdelavi materialov, s čimer želijo CX-5 dokončno umestiti v premijski razred. Pod armaturno ploščo so naredili prostor za brezžično QI polnjenje, v prtljažniku pa zdaj uporabljajo podlogo, ki je vodoodbojna in tako primerna za umazane športe ali tovor.

Mazda CX-5 | Avtor: Mazda Mazda

Premijsko raven dosegajo tudi novosti pri asistenčnih sistemih, za katere Mazda uporablja krovno ime i-Activsense. Po novem je med njimi sistem CTS, ki pomaga pri vožnji med zastoji. Posodobili so tehnologijo adaptivnih žarometov. 

Precej novosti pa je tudi pod kožo avtomobila. CX-5 bo po novem narejena na izboljšani platformi Skyactiv, pri kateri so posodobili delovanja vzmetenja in sedežev na način, da je avto med vožnjo udobnejši in preprečuje slabost v ovinkih. Precej so po lastnih besedah izboljšali tudi zaščito pred zunanjim hrupom, predvsem pri vožnji po makadamu. Bolj odziven naj bi bil tudi avtomatski menjalnik.

Glede pogona očitno bistvenih sprememb za Evropo ni, medtem ko je v ZDA, kjer so nekoliko drugačna ciljna publika in navade, posodobljena Mazda po novem na voljo le še s serijskim 4x4 pogonom.

CX-5 je za evropski trg zelo pomemben model, saj obsega petino vse tukajšnje Mazdine prodaje. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.