Gastroezofagealni refluks (GERB) je čezmerno zatekanje kisle želodčne vsebine iz želodca v požiralnik. Po podatkih strokovnjakov danes za GERB-om trpi 20 do 30 odstotkov ljudi v razvitem svetu; sicer težave z zgago vsaj enkrat na leto občuti več kot polovica ljudi, pogostejše so to moški. Pogosta je tudi v nosečnosti, vendar po porodu običajno mine.
Tisti, ki pogosto trpite zaradi zgage, morda ni vaša glavna težave v tem, kaj jeste, ampak kako to počnete. Strokovnjaki opozarjajo, da je uživanje hrane ali kave med hojo lahko izvor vaših težav.
Jejte torej sede, počasi, in če se le da, po več manjših obrokov na dan. Hrano dobro prežvečite
Ker prehranjevanje med hojo verjetno ni edini vzrok za vaše težave, pozabite na jedi, ki spodbujajo izločanje želodčne kisline. Mednje sodijo lešniki, orehi, čokolada, paradižnik, pomaranče, limone, grenivke, česen, čebula, mastna in preveč začinjena hrana, pri nekaterih pa tudi paprika in ocvrta hrana. Od pijač se izognite pitju kave, gaziranih in alkoholnih pijač ter pravemu čaju in to predvsem na prazni želodec.
Opustite kajenje! Nikotin namreč zmanjšuje tesnjenje spodnje mišice zapiralke v požiralniku.
Po vsakem obroku spijte kozarec vode.
Pomislite tudi na spanje
- Vsaj tri do štiri ure po obroku ne hodite spat.
- Poskrbite, da bo vaš zgornji del telesa med spanjem nekoliko privzdignjen, saj se na ta način zmanjša možnost zatekanja želodčne kisline v požiralnik.
Kaj se dogaja v telesu?
Želodec je vrečasto razširjen del prebavne cevi, ki se nahaja na levi strani trebušne votline, pod prepono. V njegovi steni se nahajajo gladke mišice, notranjost pa prekriva sluznica, ki vsebuje žleze, ki izločajo želodčni sok. Ko se zaužita hrana pomakne iz ust v žrelo in nato v požiralnik, se spodnji del požiralnika sprosti in hrana preide v želodec. Če sprostitev spodnjega dela požiralnika traja dlje časa, kisli želodčni sokovi zatekajo proti žrelu, kar povzroča zgago.
Dokler se pojavlja samo občasno, ni razloga za preplah, če pa jo imate redno, se obvezno obrnite na zdravnika po pomoč.
Pomagajte si z naravni pripravki
Večina ljudi si težave lajša z zdravili iz lekarn, lahko pa poizkusite tudi katerega izmed starih, preizkušenih receptov:
Ingverjev čaj: naredite ga iz svežega ingverja, ki ga nastrgate ali narežete na kolute. Ingverjev čaj pomaga prav pri vseh težavah z želodcem.
Encijanov čaj: čajno žličko korenine rumenega encijana prelijte s skodelico vrele vode in pustite stati tri minute. Pijte po požirkih. (Čaj ni primeren za nosečnice in ljudi z visokim krvnim tlakom!)
Pater Simon Ašič je za lajšanje težav priporočal čaj iz majarona, ki ga naredite tako, da s skodelico vrele vode poparite žličko posušenega zelišča. Pustite stati pet minut in pijte po požirkih.
Soda bikarbona: je zelo bazična in nevtralizira želodčno kislino. Pol čajne žličke sode bikarbone dajte v skodelico tople vode, vanjo pa nato iztisnite še nekaj kapljic limoninega soka.
ste posiljeni s to stranjo. če si ne moreš babe dobit naravno, pejt pa ribe lovit !