Zdravje > Življenjski stil
10584 ogledov

Takšen je lahko stranski učinek antibiotika

BMJ
Zdravnik česa podobnega ni videl.

Pacientu, ki jemlje antibiotike ali antipsihotike, se lahko na jeziku razvije zelo neprijetna lepljiva obloga, tako imenovana poraščenost jezika črne barve -  črni dlakavi jezik ali "lingua villosa nigra.

V priznani medicinski reviji BMJ Case iz Univerzitetne bolnišnice St. Luis v Washingtonu poročajo o prav posebnem in redkem vzroku nastanka te na videz bizarne težave. Črni jezik je v tem primeru posledica zelo redkega stranskega učinka uživanja antibiotikov.

Zdrobilo ji je obe nogi

 | Avtor: BMJ BMJ
Pacientka je bila 55-letna ženska, ki je bila sprejeta v bolnišnico po nesreči z motorjem, zaradi katere ji je zdrobilo obe nogi. Zaradi okužbe ran je prejela injekcijo antibiotika širokega spektra minociklin.

Zdravnik, ki opisuje primer, navaja, da je po slabem tednu jezik nesrečnice počasi postal črn, poleg tega je poročala, da ima v ustih zelo slab okus. Kot je dejal zdravnik, kaj takšnega v svoji karieri še ni videl. 

Kljub imenu, to ne pomeni, da so ji na jeziku zrasle dlake. Izraz se nanaša na majhne izbokline na jeziku, imenovane filiformne ( nitaste) papile, ki so v tem primeru precej povečane. Stanje, ki se najpogosteje pripisuje slabi slabi ustni higieni, je posledica slabega luščenja površinske plasti obloge jezika. Oralna sluznica se namreč tako kot koža stalno obnavlja z množenjem celic v globljih plasteh.

Menijo, da je razbarvanje posledica sekundarne okužbe s kromogenimi bakterijami, ki proizvajajo porfirin. Stanje se najpogosteje pojavlja pri ljudeh žvečijo tobak, zaužijejo veliko kofeina, so okuženi s HIV, vzrok, sicer zelo redek, pa je lahko tudi v antibiotikih.  

antibiotiki, gripa, vitamini Predvsem otrokom Zdravje Ne boste verjeli, kaj lahko povzročijo znani in pogosto predpisani antibiotiki antibiotiki Najnovejše Zdravje Osupljivi podatki o rabi antibiotikov
Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.