Zdravje > Aktualno
3594 ogledov

Ne boste verjeli, kaj lahko povzročijo znani in pogosto predpisani antibiotiki

antibiotiki, gripa, vitamini Žurnal24 main
Raziskovalci ugotavljajo, da imajo predvsem otroci in mladostniki, zdravljeni z znanimi in pogosto predpisanimi antibiotiki, znatno večje tveganje za razvoj ledvičnih kamnov.

V najnovejši raziskavi ameriški raziskovalci ugotavljajo, da imajo otroci in odrasli, zdravljeni z znanimi in pogosto predpisanimi antibiotiki, znatno večje tveganje za razvoj ledvičnih kamnov. 

antibiotiki Britanska raziskava Zdravje Trdijo, da so nam zdravniki vsa leta napačno svetovali

Pediatri z otroške bolnišnice v Filadelfiji opozarjajo, da je njihova raziskava prva, ki je pokazala takšno povezavo, največje tveganje pa se je pokazalo pri mlajših bolnikih tri do šest mesecev po uživanju antibiotikov. "Celotna razširjenost ledvičnih kamnov se je v zadnjih 30 letih povečala za 70 odstotkov, pri mladostnikih in mladih ženskah pa se je zelo povečala," je povedal vodja študije, pediater urolog Gregory E. Tasian.

Test urina Zaskrbljujoče Zdravje Zaskrbljujoča odpornost na antibiotike

Tasian je opozoril, da so bili ledvični kamni pri otrocih včasih zelo redek pojav. Soavtor študije, pediater nefrolog Michelle Denburg je ob tem dodal."Razlogi za povečanje niso znani, vendar naši rezultati kažejo, da pri tem igrajo pomembno vlogo antibiotki za paroralno uporabo."

goveji biftki beljakovinske diete Magazin Beljakovinske diete povzročajo ledvične kamne

Študija, objavljena v priznani reviji American Society of Nephrology, je zajela zdravstvene podatke 13 milijonov odraslih in otrok ( med letoma1994 and 2015) v Veliki Britaniji, ki so jih zdravili splošni zdravniki.

Pet skupin znanih antibiotikov

Predhodno izpostavljenost antibiotikom so ugotovili pri 26 tisoč bolnikih z ledvičnimi kamni - v kontrolni skupini  je bilo 260 tisoč ljudi. Ugotovili so, da je bilo pet skupin oralnih antibiotikov povezanih z diagnozo bolezni ledvični kamni. V tej petih razredih so bili; sulfonamidi, cefalosporini, fluorokinoloni, nitrofurantoin in penicilini, antibiotiki širokega spektra delovanja. 

Po prilagoditvah glede starosti, spolnosti, rase, okužbe sečil, drugih zdravil in drugih zdravstvenih stanj, se je izkazalo, da pri bolnikih, ki prejemajo sulfolamid ( za zdravljenje okužb sečil, okužb v trebušni votlini in okužb prebavil ter za zdravljenje okužb dihal) obstaja dvakrat večja verjetnost, da bodo dobili ledvične kamne. Kar se penicilinov tiče, je to tveganja višje za 27 odstotkov. 

Še tri do pet let po uporabi

Največje tveganje za ledvične kamne se je izkrazalo pri otrocih in mladostnikih. Sicer se je sčasoma zmanjšalo, čeprav je bilo prisotno še tri do pet let po uporabi omenjenih skupin antibiotikov.

Znanstveniki so že vedeli, da antibiotiki spreminjajo sestavo človeškega mikrobioma - skupnost mikroorganizmov v telesu. Vedeli so da povzročajo motnje v črevesnem in urinskem mikrobiomu, vendar predhodne študije niso pokazale povezave med uporabo antibiotikov in ledvičnimi kamni.

Epidemija ledvičnih kamnov pri otrocih

Tasian je poudaril, da so drugi raziskovalci ugotovili, da je približno 30 odstotkov antibiotikov, predpisanih v splošnih ambulantah neprimernih, otroci pa prejmejo več antibiotikov kot katera koli druga starostna skupina. Najnovejša študija kaže, da bi morali biti zdravniki še previdnejši pri iskanju pravilnih antibiotikov, je opozoril strokovnjak strokovnjak in dodal: "Naše ugotovitve kažejo, da antibiotični recepti predstavljajo spremenljiv dejavnik tveganja - sprememba vzorcev predpisovanja bi lahko zmanjšala trenutno epidemijo ledvičnih kamnov pri otrocih."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.