Zdravje
24542 ogledov

Zato lahko jemo kostanj, ne smemo pa piti kuhančka

lučke Saša Despot
Božični sejem: zakaj kostanj in ne ostala hrana? Zakaj na stojnicah prepovedano, v gostinskih obratih pa dovoljeno?

"Kostanj praviloma jemo med hojo, kar je popolnoma drugačen način kot pri kuhanem vinu, kjer se ponavadi ustavimo pri stojnici in vino spijemo stoje pri mizi. Tam se potem nabere večji grozd ljudi. Ker vina ne moremo piti z masko, smo brez maske na razdalji, krepko manjši od metra in pol." Tako na vprašanje, zakaj je na adventnih sejmih dovoljena prodaja kostanja, ne pa tudi druge hrane in pijače, odgovarja vodja svetovalne skupine na ministrstvu za zdravje Mateja Logar.

Logarjeva poziva, da ukrepe upoštevamo kot dobronamerne, saj omogočajo dokaj normalno življenje ter vsaj v večji meri dostopnost zdravstvenih storitev, ko jih nujno potrebujemo. 

Na stojnicah prepovedano, v gostilnah dovoljeno

Preproved prodaje pijače na stojnicah je dvignila veliko prahu, prav tako pa se pojavljajo vprašanja, zakaj je ponudba hrane in pijače na stojnicah prepovedana, medtem, ko je v gostinskih obratih dovoljena. "Če se vsak iskreno spomni na leto 2019, ko je šel v mesto, srečal prijatelje. Ustavili smo se na stojnici pa smo bili najprej štirje, čez 20 minut osem, čez eno uro že več kot 10 za eno majhno mizo. V tem trenutku je žal to recept za katastrofo," poudarja Logarjeva. 

"Upoštevati je treba tudi, da imajo gostilne opredeljene kapacitete. Tudi prevelika natrpanost gostinskih prostorov in vrtov lahko pripelje do poslabšanja situacije," dodaja Logarjeva, ki poziva, da upoštevamo pogoj PCT in nošnjo ampak tudi zunaj, ko ni mogoče zagotavljati varne razdalje. 

"To so številke, ki si jih nihče ne more predstavljati, dokler tega ne vidi v živo."

Število novih okužb v populaciji že nekaj časa sicer pada. "Vendar ta trend še vedno ni niti najmanj pozitiven v intenzivnih enotah," opozarja Logarjeva. V ljubljanskem UKC imajo tako v intenzivni negi in intenzivni terapiji hospitaliziranih 92 bolnikov, od tega 77 na enoti za intenzivno terapijo. "To so številke, ki si jih nihče ne more predstavljati, dokler tega ne vidi v živo. Zavedati se moramo, da so to bolniki, ki  24 ur na dan potrebujejo prisotnost medicinskega osebja. Zavedati se moramo, da so to bolniki, ki bi brez sprejema v intenzivno nego in intenzivno terapijo v nekaj urah umrli," poudarja Logarjeva. 

lučke Slovenija Janša prepovedal strežbo hrane in pijače, tako odgovarjajo župani

Logarjeva: Žrtve so tudi neposredne

V UKC Ljubljana je na intenzivni negi in terapiji prostih osem postelj, za pet postelj pa je treba še dobiti kader. V preteklem tednu je bilo povprečje sprejema na intenzivne enote 2 do 5 bolnikov na dan, kar pomeni, da se lahko intenzivna nega v Ljubljani popolnoma napolni in bo potrebno bolnike prevažati po Sloveniji, kar bo še okrepilo delo zdravniških ekip, ki morda ne bodo na razpolago, ko se zgodi prometna nesreča ali pride do infarkta.  

"V tem trenutku si nikakor ne moremo privoščiti tega, da bi ponovno prišlo do poslabšanja epidemiološke situacije. Na vas se obračam s prošnjo, da razumete, zakaj so ukrepi, ki smo jih predlagali in so bili sprejeti, potrebni," poziva Logarjeva. "Če bi zaradi sproščanja decembrskih aktivnosti ponovno prišlo do poslabšanja, smo zdravstveni delavci tisti, ki vam moramo povedati, da v takšnih pogojih ne bomo mogli izvajati optimalne oskrbe za vse, ki bi potrebovali zdravljenje v intenzivnih enotah. Tudi v teh prazničnih dneh se moramo zavedati, da je vsak od nas odgovoren za to, kako se bodo stvari razvijale."

Osebja za necovidne bolnike zmanjkuje

Kot pravi Logarjeva, bolnikov z napotnicami hitro in redno, v bolnišnicah že nekaj tednov ne uspejo obravnavati, na vrsto pridejo le tisti z napotnico zelo hitro. "Vemo, da je med med hitro in zelo hitro lahko zelo tanka linija in da se stanje iz hitro lahko v zelo hitro poslabša v nekaj dneh. Tudi te osebe potrebujejo dostopno zdravstveno storitev," pravi Logarjeva. "Pritisk na zdravstvenega delavca, ki bi se moral v danem trenutku odločiti, komu bo v tistem trenutku lahko priskrbel posteljo v intenzivni enoti in komu ne, je neznosen. Gre za odločitve, ki puščajo posledice na psihi vsakega posameznika, ki se najde v taki situaciji." 

 

Komentarjev 35
  • jakec42 08:51 07.december 2021.

    Zakaj bi pili zakuhančka iz najslabšega vina in ga zelo drago plačali,gostinci že vedo kako zaslužiti!

  • QSprm 18:08 06.december 2021.

    Pateticni rezimski placanki se zdi da je raja tudi tako bebava in pripravljena slepo slediti oslarijam korona terorizma. Predstavlja predvsem hudo sramoto za poklic in nasploh za cloveski rod.

  • suineg7878 17:36 06.december 2021.

    Spostovani sledilci covid religije. Ce vam ta izjava "strokovnjakinje" ni dovolj, da se zbudite in uvidite, da so vas hudo nategnili, potem si zasluzite cisto vse kar so vam namenili. P.S. K tej izjavi bi dodal se Pocivavskovo fotko, ko ...prikaži več se cepi s pokrovckom od igle. Vse dobro!