Zdravje
12423 ogledov

To so zadnja dognanja o imunosti in prenašanju virusa po cepljenju

cepljenje cepilno mesto Ljubljana Saša Despot
Že tri mesece po cepljenju je treba neokuženost s koronavirusom dokazovati s testiranjem, koliko časa torej sploh traja imunost?

V Sloveniji je z dvema odmerkoma cepiva cepljenih 5,4 odstotka ljudi ali nekaj manj kot 112 700 prebivalcev. Če je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer poteklo najmanj sedem dni ali od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Moderna najmanj dva tedna ali od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca Astra Zeneca najmanj 21 dni, ne potrebujejo ne potrebujejo karantene na domu in tudi ne testiranja v obdobju naslednjih treh mesecev.

Zaposleni v zdravstvu ponovno na testiranje čez šest mesecev

Za tiste, ki se morajo zaradi narave redno testirati, to pomeni, da bodo morali imunost spet dokazovati z negativnim testom. Še nedavno je veljajo, da je treba testiranje obnoviti na šest mesecev, kasneje morda čez devet mesecev, odvisno od raziskav.   

Štrukelj: Imunost traja najmanj sedem do devet mesecev

Kaj torej kažejo zadnje raziskave glede imunosti po cepljenju? "Največ podatkov imamo za cepiva, ki so bila prva uporabljena oziroma v klinični fazi, a natančnega odgovora še nimamo," pravi Borut Štrukelj iz Fakultete za farmacijo. 
"Ker so bili prvi posamezniki cepljeni lansko leto v novembru, je še vedno težko napovedati, koliko časa traja imunost. Po linearnem zmanjševanju protiteles v skupini kliničnih preskušancev, je ta imunost prisotna vsaj sedem do devet mesecev,"
pravi Borut Štrukelj iz Fakultete za farmacijo. Štrukelj poudarja, da podatki veljajo za  osnovni Wuhanski tip virusa, torej ne za takoimenovane različice koronavirusa, ki lahko še vedno precej premešajo načrte o imunizaciji prebivalstva.  

Tudi cepljeni lahko ponovno zboli

Tudi v tem času pa je možno, da bo cepljeni zbolel, posebej, če gre za nekoga z oslabljenim imunskim sistemom ali če mora jemati imunosupresivna zdravila. Gre za zdravila, ki jih zdravniki predpisujejo za preprečevanje zavrnitve presajenega organa ali tkiva, zdravljenje avtoimunskih bolezni kot so revmatoidni artritis, multipla skleroza, Crohnova bolezen ... ter za zdravljenje nekaterih neavtoimunih vnetnih bolezni, kot je alergijska astma.
"Mogoče je, da tak posameznik kljub cepljenju zboli za blago obliko bolezni Covid-19, a bo zaradi cepljenja v večini primerov bistveno lažje prebolel in ne bo prišlo do hospitalizacije ali hujšega poteka bolezni," pravi Štrukelj. 

Lahko cepljeni virus še vedno prenaša?

Tudi študije o tem, ali lahko nekdo, ki je cepljen, virus še vedno prenaša, še trajajo. "Cepiva povzročijo nastanek protiteles, ki sicer ščitijo posameznika do določene mere. Možno je, da se virus še vedno nahaja na površini nosne sluznice tudi pri tistem, ki je zaščiten s cepivom, a se ne bo naselil oziroma prešel globlje v organizem, saj ga imunski sistem uniči, je pa teoretično mogoče, da bi bil tudi tak posameznik prenašalec, vsaj nekaj časa," pravi Štrukelj. 

Ihan: Med cepljenim in prebolevnikom pomembna razlika

Vodja laboratorija za celično imunologijo in oddelka za imunologijo Alojz Ihan pa poudarja, da so glede možnosti prenosa virusa precejšnje razlike med tistimi, ki so virus preboleli in tistimi, ki so prejeli cepivo. "Več študij kaže, da se pri 15 do 20 odstotkih prebolevnikov na sluznici naseli virus, ki ga je potem mogoče tudi prenesti na druge ljudi. Malo je dokazov, da bi res prišlo do prenosa, a če kolonizira sluznico in se razmnožuje, to pomeni, da je možno tudi prenesti ta virus na drugega človeka," je povedal v pogovoru STAkluba.

Cepiva to možnost bistveno zmanjšajo, pravi Ihan. "Že registracijska študija za cepivo AstraZenca je pokazala, da se vsaj za petkrat zmanjša možnost, da bi se virus koloniziral (naselil na sluznici) in se prenesel. Bolj kot je neko cepivo učinkovito, manjša je ta možnost. Če je Astrazeneca to možnost znižala za faktor pet, lahko sklepamo, da bodo bolj učinkovita cepiva, na primer Moderna, še zmanjšala to možnost," pravi Ihan. 

 

 

Komentarjev 11
  • JZekspert 19:05 12.april 2021.

    Še enkrat bi se zahvalil Žurnalu, ker je EDINI portal, ki ne briše komentarjev. CenzuRTV Slovenija je navadna KATASTROFA glede tega, to so navadne prodane, usrane cenzorske hinavske in zabite r*. Ne cepite se, samo to bom rekel. Če je ...prikaži več le 1% tega, kar govori Michael Yeadon res (in ni razlogov, da bi dvomili vanj), se nam zelo slabo piše, v lepo razumljivi angleščini: https://www.lifesitenews.com/news/exclusive-former-pfizer-vp-your-government-is-lying-to-you-in-a-way-that-could-lead-to-your-death

  • bojovi 11:04 12.april 2021.

    Novinarja na žurnalu bi prosil, pravzaprav vse novinarje na žurnalu bi prosil, da naj pregledajo članek preden ga objavijo..."Astra Zeneca najmanj 21 dni, ne potrebujejo ne potrebujejo karantene". Ja tako je, 2x napisano "ne potrebujejo".

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 23:44 11.april 2021.

    Z izjav naših veleumnih strokovnih plačancev je sklepati, da pojma nimajo.