Zdravje
7410 ogledov

"Izvirni greh ZZZS, ki ostaja prikrit javnosti"

zdravstvena kartica Žurnal24 main
Zveza organizacij pacientov Slovenije (ZOPS), ki združuje slovenska društva pacientov in uporabnikov zdravstvenega sistema, nasprotuje ugotovitvi skupščine ZZZS o nujnosti dviga premije dopolnilnega zavarovanja za najmanj 10 evrov mesečno, so sporočili člani Upravnega odbora ZOPS.

Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) očitajo, da niso na strani ne zavarovancev, ne pacientov, niti bolnišnic in zdravstvenih domov, niti zaposlenih v zdravstvu. Namesto višanja premije v ZOPS predlagajo aktivnejšo vlogo ZZZS pri kupovanju storitev ter "nagrajevanje tistih zavodov, ki z dobrimi praksami dokazujejo, da je dobro upravljanje tudi danes možno".

"Izvirni greh ZZZS, ki ostaja prikrit javnosti, skriva pa se za izrazom Splošni dogovor, je cenik posameznih vrst zdravstvenih storitev, ter obračunski model skupin primerljivih primerov," so prepričani. "Ta zvezek nato dobi v roke skupina različnih partnerjev, ki zaradi obsežnosti zvezka in njegove namerne zapletenosti ni sposobna opraviti revizije predlogov, zaradi naglice in površnosti nato ta zvezek vsako leto potrdijo, oziroma, kar je višek ironije, ker dogovora v zadnjih letih sploh ni več, tega z uredbo potrdi kar vlada, ki s tem prikima izvirnemu grehu."

V ZOPS so prepričani, da je tovrsten obračunski model vse bolj v škodo celotnemu zdravstvenemu sistemu, razen zasebnim izvajalcem, "ki poleg redkih dobro upravljanih javnih zavodov še omogočajo pravočasnost in s tem varnost obravnave pacientov".

A dodajajo, da "žal slednji niso dosegljivi eni petini prebivalcev".

Hkrati v ZOPS zavarovalnici vseeno priznavajo veliko učinkovitost na določenih področjih, denimo na področju dostopnosti zdravil, pozdravili so vzpostavitev klicnega centra za pravice iz zavarovanj, strategijo razvoja ZZZS in odlično notranja organiziranost, "a mora slednja biti v pomoč javnim zavodom, ne pa v obrambo pred njimi".

Skrbi jih tudi, če ZZZS morda ne varčuje na napačnih mestih.

"ZZZS bi po besedah ZOPS lahko takoj javnim zavodom pomagal pri vzpostavitvi naslednjih mehanizmov: odpoklic vseh od ZZZS odvisnih predstavnikov iz svetov javnih zavodov, s čimer bi priznal avtonomnost direktorjem, vzpodbuda direktorjem za skupne nabave materialov in storitev, vzpostavitev sklada za inovacije v javnih zavodih v višini 30 m€ in vračanje presežkov zaradi inovacij nazaj v javne zavode, takojšen odstop od Splošnega dogovora in prehod na aktivno kupovanje storitev pri javnih zavodih za omogočanje programov do 31.12. vsako leto, ne pa v absurdno čakanje na 1.1. že od konca poletja."

Po mnenju Zveze organizacij pacientov Slovenije je preoblikovanje ZZZS nujno, s tem pa tudi razdelitev zavarovalnice na regulatorni in finančni del ter kasneje tudi na prehod v plačevanje po izidu za pacienta.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 4
  • joze95 06:41 17.oktober 2023.

    Ko direktorica, ki ne razume kaj ja razvoj tehnologij in znanosti začne blebetati o medicinski inflaciji spoznaš, da take neumnosti lahko izreče samo ekonomist, ki ne razume življenja. Namesto teden dni za eno operacijo sedaj pacient ostaja samo dva ali ...prikaži več en dan ob bistveno manjših posegih v telo, ta "strokovnjakinja" pa o medicinski inflaciji! SRAMOTA vseh sramot ZZZS

  • Kmodri 22:07 16.oktober 2023.

    Zreducirati zaposlenih na ZZZS!

  • johny68 20:28 16.oktober 2023.

    Naj teli ZZZS lešinarji najdejo rezerve pri sebi, ker toliko pisarn koliko jih imajo so v času e-zdravstva same sebi namen.