Številni ljubitelji čokoladno-lešnikovega namaza Nutella so ogorčeni zaradi odkritja, da popularni namaz po novem vsebuje več sladkorja in maščob ter manj lešnikov in kakava, poročajo tuji portali. Nekateri celo napovedujejo blokado tega Ferrerovega proizvoda.
If the rumors of #Nutella changing their recipe are true, I am boycotting them. pic.twitter.com/583I7virnR
— Gian WHAAAAAA..? (@Talchy) November 6, 2017
Več mleka manj kakava
Nemška organizacija za zaščito potrošnikov je na podlagi analize izdelka ugotovila, da namaz vsebuje 8,7 odstotka posnetega mleka v prahu, pred spremenjeno recepturo pa je bilo v izdelku 7,5 odstotka posnetega mleka v prahu."Ker je barva Nutelle postala svetlejša, predvidevamo, da je na račun večje količine mleka v prahu manj kakava," pravijo v potrošniški organizaciji in dodajajo, da Ferreru ni treba razkriti količine kakava v namazu.
Izčrpni recept za Nutello je, kakor na primer pri Coca Coli, skrivnost proizvajalca.
Še več sladkorja
Nemška potrošniška organizacija prav tako ugotavlja, da je v Nutteli še več sladkorja kot doslej. Količino sladkorja naj bi tako iz 55,9 odstotka zvišali na 56,3 odstotka.
Italijanski Ferrero Rocher je potrdil, da so recept Nutelle nekoliko spremenili, vendar naj bi šlo za minimalne sprembe, ki so pri tovrstnih znamkah pogoste. Ferrero v Nutelli ohranja sporno palmovo olje kot eno glavnih sestavin. Evropski parlament si namreč prizadeva za prepoved uporabe palmovega olja, kar naj bi omejilo krčenje južnoazijskih gozdnih površin za to vrsto pridelovanja in naj bi pomagalo v boju proti debelosti.