Zdravje > Prehrana
9307 ogledov

To so najboljše in najslabše diete

Hujšanje profimedia
Če razmišljate o tem, kako izgubiti kilograme, velja razmisliti o dieti, ki jo že osmo leto zapored kot najboljšo priporočajo ameriški strokovnjaki.

Pri US News & World Report so tako že objavili najboljšo dieto za leto 2018. V raziskavi so priznani ameriški nutricionisti in zdravniki analizirali kar 39 diet, ki jih poznamo tudi pri nas in spet je zmagala DASH dieta.

Dieta DASH ali "Dietary Approaches to Stop Hypertension" (dietni pristop k ustavitvi hipertenzije) je bila sprva namenjena zniževanju krvnega tlaka, pozneje pa se je izkazalo, da zelo učinkuje tudi pri zmanjšanju obsega pasu in izgubi telesne teže. 

Vsestranske in brez skrajnosti

Temelji predvsem na sadju, zelenjavi in ​žitaricah - na rdeče meso, sladkarije in sladke pijače v glavnem pozabimo. Dash dieta se odlikuje z raznovrstno prehrano in je zaradi tega dobra izbira za vse tiste, ki jih muči monotonost jedi, ki jih zapovedujejo druge diete. Čeprav je mišljena za ljudi s povišanim krvnim pritiskom, se lahko na tak način prehranjuje vsa družina.

Zivljenje 10.03.14, trebuh, dieta, hujsanje foto: shutterstock Priporočajo pravi strokovnjaki Zdravje To so tri najboljše diete za leto 2017

Tudi strokovnjaki z Univerze Harvard so v decembru Dash dieto razglasili kot najboljše "zdravilo" za ljudi, ki trpijo zaradi visokega krvnega tlaka. Izkazalo se je, da pozitivno vpliva na zmanjšanje teže in izboljša duševno zdravje.

Na visoko drugo mesto se je uvrstila mediteranska dieta, na tretje pa fleksitarijanska dieta. 

 

Diete s črno piko

Na dnu lestvice so pristale diete, ki so zelo omejujoče in ki se jih je predvsem zelo težko držati. Na zadnjem, 39. mestu, je tako ketonska dieta, njena velika zagovornica je na primer zvezdnica Kourtney Kardashian. Dieta temelji na nizkem vnosu ogljikovih hidratov in zmerno do visokem vnosu beljakovin in maščob.

Na 38. mestu je končala paleo dieta, pri kateri se prehranjuješ podobno kot naši predniki v paleolitiku. Strokovnjaki so ji podelili nizke ocene, ker se jo je izjemno težko držati in ker izloča cele skupine živil, kot so mlečni izdelki in žitarice.

Whole 30 dieta, ki traja mesec dni in iz prehranjevanja izloča vso predelano hrano in mlečne izdelke, strogo prepovedano pa je tudi uživanje sladkorja, je pristala na 37. mestu.  

Komentarjev 2
  • mph 18:14 23.februar 2018.

    Največji kiks je, da se sploh govori o dieti. Dieta je za bolnike, kdor pa bi rad shujšal mora spremeniti prehranski vzorec in začet jesti drugače.

  • Avatar Darko Capek
    Darko Capek 20:56 05.januar 2018.

    diet ni in jih nikoli ne bo, je pravilna prehrana, telovadba in gibanje