Med drugim izboljšuje prebavo, preprečuje nastanek srčno-žilnih bolezni in diabetesa in krepi kosti. Po mnenju nekaterih strokovnjakov pa naj bi preprečeval tudi nastanek kroničnih bolezni.
1. Preprečuje sladkorno bolezen
Živila, ki imajo veliko vlaknin – kot na primer kostanj – uvrščamo med živila z nižjim glikemičnim indeksom, zaradi česar ta vrsta hrana povzroči počasnejši dvig krvnega sladkorja. To preprečuje nihanje ravni krvnega sladkorja, kar je lahko nevarno za sladkorne bolnike in je lahko tudi vzrok za pojav diabetesa tipa 2.
2. Krepi imunski sistem
Zaradi visokih koncentracij vitamina C in drugih antioksidantov je kostanj idealno živilo za krepitev imunskega sistema.
3. Povečuje gostoto kosti
Baker in magnezij, ki ju vsebuje kostanj, prispevata k absorpciji železa, ki je pomemben za rast kosti in njihov razvoj.
4. Odpravlja prebavne težave
Ker je kostanj bogat vir vlaknin, je lahko močan zaveznik, ko imate prebavne težave.
5. Izboljšuje možgansko funkcijo
Kostanj je bogat vir vitaminov B, kot so folatom, riboflavinom, tiaminom, ki so neposredno povezani z ustreznim nevrološkim razvojem in delovanjem. Poleg tega pa lahko kalij v kostanju poveča pretok krvi v možganih, kar pozitivno vpliva na koncentracijo in spomin.