Zdravje > Prehrana
15762 ogledov

Študija v popolnem nasprotju z nasveti zdravnikov in znanstvenikov

Maslo Shutterstock
Prehrana z nizko vsebnostjo maščob resno poveča tveganje za smrt.

Mednarodna strokovna revija The Lancet je objavila rezultate študije, ki dokazuje, da se tistim, ki uživajo hrano z nizko vsebnostjo maščob za četrtino poviša tveganje za prezgodnjo smrt.

Ljudje z visokim vnosom maščobe - približno 35 odstotkov na dan - so imeli za 23 odstotkov manjše tveganje za zgodnjo smrt in 18 odstotkov manjšo tveganje za možgansko kap, v primerjavi z ljudmi, ki so jedli manj maščob, je za televiziji CBS dejal vodilni avtor raziskave Mahshid Dehghan.

Morilec so ogljikovi hidrati

V torek objavljena študija kanadskih strokovnjakov, v kateri je sodelovalo 135.000 odraslih z vsega sveta, je pokazala, da ljudje, ki so s svoje vsakodnevne prehrane odstranili maščobo, le-to najpogosteje nadomesijo z ogljikovimi hidrati. Gre seveda za kruh, testenine in riž, ki sicer ne vsebujejo vseh pomembnih hranil za naše telo. Raziskava je še pokazala, da sadje, zelenjava in stročnice prav tako zmanjšajo tveganje za prezgodnjo smrt, v zmernih količinah seveda.

Telo jih potrebuje

Študija, ki jo kanadski znanstveniki izvedli na odraslih iz 18 držav sveta, ki so bili stari od 35 do 70 let je pokazala, da se je med tistimi, ki so uživali sladkor in suhomesnate izdelke tveganje za prezgodnjo smrt povečalo za 28 odstotkov: "Že desetletja se zdrave smernice hrane osredotočajo na zmanjševanje maščobe in nasičenih maščobnih kislin. Vendar telo potrebuje maščobe, v njih je veliko vitaminov in esencialnih kislin, ki igrajo pomembno vlogo v telesu. Z drastičnim zmanjšanjem vnosa maščob telo prikrajšamo za življensko pomembne minerale, " je po pisanju tiskovne agencije Hina, na kongresu združenja evropskih kardiologov v Barceloni dejal Dehghan, znanstvenik in vodja študije na Univerzi McMaster. 

Mast Zdravje Svinjska mast in oljčno olje enakovredna

Dr. Dehghan in njegovi kolegi menijo, da nizek vnos nasičenih maščobnih kislin povečuje možnost prezgodnje smrti za 13 odstotkov, medtem ko kozumiranje večje količine vseh vrst maščob to tvegnje zmanjša kar za 23 odstotkov. Znanstveniki trdijo, da so vsi, ki vsak dan v telo vnesejo 60 odstotkov gljikovih hidratov, "kandidati" za prezgodnjo smrt.

Na študijo so se medtem že odzvali nekateri strokovnjaki, ki me drugim opozarjajo na dokazano nevarne transmaščobe, ki pa jih omenjena študija ne omenja..  

Komentarjev 5
  • smejka 15:25 01.september 2017.

    Vsak teden nekaj zdarvega pogrintajo, pa še zdravilo za to....pravzaprav za njihove denarce.A me bo pobralo zaradi hrane, zdravil al pa crklna zaradi pokojnine.

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 15:23 01.september 2017.

    Ja KONČNOOOOOOO!!!!! Jst vem to že vsaj nekaj let, k sm si zdravje z maščobami poštimala. OH ali sladkorji pa zasvojijo: 1. možgani čutijo dopamin, ko vidijo hrano, kjer je OH 2. možganom hitro pade sladkor in zato po cca ...prikaži več 1-2 urah hočejo ponovni šus 3. energija glede na kilogram OH je polovična ali še manj, glede na maščobe, torej moraš pojesti več za isto količino energije Zdravstvo itak ne dela v prid zdravja, tak da... logično, da promovirajo hrano in zdravila, ki dela njim kšeft.

  • supreme 15:17 01.september 2017.

    Kitajci jejo riz na 101 nacin .....