"V celotnem Tržaškem zalivu, od Timave na italijanski strani do Seče, je do nadaljnjega prepovedano nabirati, predelovati, shranjevati in prodajati školjke, " poroča radio Koper.
Eden največjih slovenskih školjkarjev Mitja Petrič je za koprski radio pojasnil, da za to ni krivo morebitno onesnaževanje morja, temveč pojav enocelične alge, s katero se hranijo školjke. Ker alga vsebuje toksine, školjke niso užitne.
Za vnovično prodajo školjk morajo analize dvakrat zaporedoma pokazati dober rezultat. Celoten proces lahko traja tudi do dva meseca.
"Tudi, ko alg ni več, potrebujemo še dva do tri tedne, da naredimo dve dobri zaporedni analizi in smo tako prepričani, da so školjke spet užitne. Potem nam Urad za varno hrano izda odločbo, da lahko školjke ponovno prodajamo."
Do preklica prepovedi prodaje školjk v Tržaškem zalivu bodo v slovenskih ribarnicah in restavracijah na voljo le uvožene školjke.