Avokado je eno izmed bolj priljubljenih živil, saj se lahko uživa na različne načine in kar je še bolj pomembno, sadež je zelo zdrav. Ta tropski sadež namreč velja za enega najbolj zdravih sadežev na Zemlji, saj v večjih količinah vsebuje kar 25 esencialnih hranil, vitamine in minerale.
Pri pripravi obroka pa mnogi pozabijo na pomembni korak, kar lahko pripelje tudi do bolezni. Ameriška agencija za varstvo hrane in zdravil ( FDA) tako opozarja na lupino avokada, ki je lahko pravi vir bakterij. Kot navajajo, jo je zaradi značilne sestave treba zelo dobro oprati, bolj kot vsako drugo sadje. Čeprav se zdi, da ščiti evokadovo meso, je zelena lupina odlična gostiteljica bakterij kot sta listerija in salmonela.
Strokovnjaki opozarjajo, da je na avokadu v primerjavi z drugimi sadeži zaradi hrapave kože veliko več škodljivih snovi, ki jih z nožem pri razrezu prenesem na meso sadeža, nato pa v usta.
FDA je ugotovila, da jih je od 1615 kosov kar 17 odstotkov imelo v lupini o listerijo, salmonele pa en odstotek. Čeprav se ne zdi veliko, agencija opozarja na previdnost. Čeprav lupine ne bomo pojedli, avokado pred uživanjem dobro operimo, dodajajo. Tako bomo z njega sprali morebitna bakterije in tudi škropiva, ki bi jih sicer lahko pomotoma zaužili
Kje si glih pršut naj..
Verjamem, da je zdrav v svoji domovini.Ko pa pride do nas je pa verjetno slabši kot rezina domačega pršuta