Na Zvezi potrošnikov Slovenije ( ZPS) so testirali piščančje posebne klobase, ki so predvsem med mladimi zelo priljubljene. Vendar so med njimi razlike, predvsem v vsebnosti maščob in beljakovin: "Če tovrstne klobase kupujete, naj podatek o vsebnosti mesa ne bo prvo vodilo pri izbiri. Bodite pozorni predvsem na vsebnost beljakovin in maščob – prvih naj bo čim več in druge čim manj," opozarjajo na ZPS.
Čeprav se na ZPS testih velikokrat izkaže, da cena ne odraža kakovosti, so na vrhu tokratnega testa piščančjih posebnih klobas v rezinah ravno najdražji izdelki, so ugotovili na ZPS.
Kdaj je posebna klobasa "posebna"?
Po pravilniku se lahko kot perutninsko posebno klobaso označi izdelek, ki vsebuje najmanj 70 odstotkov mesnega testa, najmanj devet odstotkov mesnih beljakovin in največ 20 odstotkov maščob. V imenu izdelka je treba navesti vrsto perutnine, če je izdelek vsebuje več kot 50 odstotkov. Na ZPS so ugotovili, da so vsi testirani izdelki izpolnili zahteve.
Velike razlike v vsebnosti maščob
So pa ugotovili velike razlike v vsebnosti maščob: "Pri mesnih izdelkih si seveda želimo čim več mesa in malo maščobe, zato smo pri testiranih izdelkih ocenili razmerje med mišičnimi beljakovinami in maščobo," so pojasnili.
Sicer so testirani izdelki vsebovali od 8,7 g do 17,7 g maščobe na 100g, medtem ko so bile razlike med vsebnostmi maščob manjše, in sicer so izdelki vsebovali med 12,9 g in 10,4 g beljakovin na 100 g.
Nepotrebni dodatki
Prav vse testirane piščančje posebne klobase so vsebovale konzervans natrijev nitrit (E 250), stabilizator natrijev difosfat (E 450) in vsaj en antioksidant. Dodatek različnih aditivov naj bi bil s tehnološkega in varnostnega vidika sicer upravičen, vendar na ZPS opozarjajo, da to ne drži povsem.
Nekateri izdelki so vsebovali še dodane arome, kar je ob uporabi kakovostne surovine in začimb nepotreben dodatek, opozarjajo na ZPS.
Fosfatom bi se lahko izognili
Fosfate na primer proizvajalci zelo radi dodajo mesnim izdelkom predvsem zaradi njihove sposobnosti vezanja vode, antimikrobnega učinka in vloge emulgatorja: "A strokovnjaki trdijo, da dodajanje fosfatov piščančjim posebnim klobasam ni nujno potrebno, saj perutnina že po naravi vsebuje fosfate. Proizvajalci so pri teh izdelkih res bolj pozorni, ko gre za dodajanje fosfatov, lahko pa bi se jim tudi popolnoma izognili," menijo na ZPS.
Tudi nitriti škodijo zdravju
Po drugi strani bi lahko rekli, da je dodajanje nitritov bolj upravičeno, saj nitrit sodeluje pri razvoju značilne rožnate barve, arome ter ima antikosidativni in antimikrobni učinek. Ker tudi nitrit pomeni tveganje za zdravje (je toksičen in rakotvoren), je seveda bolje, da ga je v izdelku čim manj.
Zadnjič sem kupil eno salamo od Celjskih mesnin. Noter sem najdu eno aluminijasto klamfo
Konec tedna , ko mesarji pospravijo in potejo mesnice iz ostankov pa nastane posebna salama.
Kdaj je posebna salama "posebna"? Ko je isti drek v drugi vreči.