Zdravje > Otrok
237 ogledov

Še ena zelo pomembna ugotovitev o prednostih dojenja za matere

Dojenje je zdravo za otroka in tudi za matere. Raziskovalci prišli do novih ugotovitev...

Znano je, da je dojenje zdravo za dojenčke, vendar nova študija kaže, da dojenja za dalj časa, pri materah znatno zmanjša tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa 2: "Ugotovili smo zelo močno povezavo med trajanjem dojenja in manjšim tveganjem za nastanek sladkorne bolezni, tudi po tem, ko smo upoštevali še vse ostale dejavnike tveganja," je povedala avtorica študije, znanstvenica s področja epidemiologije dr. Erica Gunderson z raziskovalnega inšituta v Kaliforniji. 

denar, euro, bankovci Raziskava Zdravje Sladkorna bolezen nas stane 120 milijonov

Pri ženskah ki so dojile več kot šest mesecev, je bilo ugotovljeno za polovico manjše tveganje za sladkorno bolezen tip 2 v primerjavi z ženskami, ki niso nikoli dojile, ugotavlja najnovejša raziskava, objavljena v ameriški medicinski publikaciji Jama.

Strokovnjaki domnevajo, da ima dojenje ugodne učinke na insulin in presnovo glukoze v krvi. Dojenje namreč poveča občutljivost insulinskega hormona. Ker sladkorna bolezen tipa 2 predstavlja pomemben dejavnik tveganja za bolezni srca, je možno, da dojenje zmanjša tudi tveganje za razvoj bolezni srca.

Sicer dojenje pomaga materam pri izgubi teže, ki so si jo nabrale med nosečnostjo, zmanjša izgubo krvi po porodu in med menstruacijo. Nasploh je dojenje povezano z manjšim tveganjem za nastanek raka dojk in raka jajčnikov.

Dojenje Magazin Dojenje topi kilograme dojenje Magazin Deset dobrih razlogov za dojenje

Koristi za dojenčka

Materino mleko vsebuje veliko elementov, ki pomagajo otroku v boju proti okužbam in alergijam. Materino mleko je dojenčkova naravna hrana, ki po vsebini in količini ustreza otrokovim potrebam. Maščobe, beljakovine, ogljikove hidrate, soli
in vitamine, ki so v materinem mleku, otrokov organizem bolje porabi kot iz drugih mlečnih pripravkov: "Encimi in hormoni, ki jih vsebuje materino mleko, so pomembni za rast in razvoj otroka. Po kapljicah se novorojenček prilagaja na nov okus, s pogostim sesanjem pa uravnava še številne druge telesne funkcije," dodajajo na NIJZ. 

dojenje, dojenček Svetovni dan dojenja Slovenija Dojenje je pomembno za razvoj otroka

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice