Zdravje > Otrok
1414 ogledov

Nova raziskava o covidu-19 spodbudna za mamice in zdravstvene delavce

Profimedia
Je mleko okužene matere varno za dojenčka?

Materino mleko varno in čeprav je mati okužena s koronavirusom, se z dojenjem ne prenese na novorojenčka, so pokazali rezultati najnovejše študije raziskovalcev z oddelka za neonatologijo univerze v Torinu. Ti so objavljeni reviji Frontiers in Pediatrics.

Mikrobiološke analize so pokazale, da se koronavirus z dojenjem ne prenaša z matere na dojenčka, kar je zelo pomembna ugotovitev, je za italijansko tiskovno agencijo ANSA povedal profesor David Lembo, direktor Univerzitetnega laboratorija za molekularno virologijo Oddelka za klinične in biološke znanosti, ki je vodil raziskavo.

V raziskavi so sodelovale matere, pozitivne na Covid-19, ki so se držale vseh zdravstvenih ukrepov - uporabljale so obrazne maske, vzdrževale higieno rok in redno dezinficirale predmete, ki so jih uporabljale. Noben dojenček ni dobil covida-19. "Rezultati so spodbudni tako za matere kot za zdravstvene delavce, ki skrbijo za zdravje mater in otrok," je dodal Lembo.

Raziskava podpira nedavna priporočila Svetovne zdravstvene organizacije, ki kljub pomanjkljivim informacijam pozitivnim mamicam svetuje dojenje. Materino mleko namreč dokazano izboljšuje otrokov imunski sistem. 

Lembo je poudaril, da na univerzi v Torinu že leta preučujejo protivirusno delovanje materinega mleka, po njegovem so odkrili nekatere nove učinkovine, ki lahko novorojenčka zaščitijo pred virusnimi okužbami. "Zaradi tega je dojenje, razen v posebnih primerih, pomemben vir zdravja za novorojenčka in izjemno pomembno za krepitev otrokove imunosti," zaključuje italijanski strokovnjak. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.