Zdravje > Eko kotiček
1413 ogledov

Kako pomagata aroma sivke in rožmarina

Sivka
1/6
William Shakespeare je imel popolnoma prav, ko je Ofelija v tragediji Hamlet dejala: “Tu je rožmarin, ki je za spomin.”

Aroma tega zelišča namreč resnično pomaga starejšim osebam, da si zapomnijo svoja opravila, kot je denimo jemanje tablet ob določeni uri. Tako je potrdila raziskava strokovnjakov z Northumbria University v Veliki Britaniji, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

Poslali so jih v sobo z aromo

V raziskavi je sodelovalo 150 ljudi, ki so bili starejši od 65 let. Razdelili so jih v dve skupini. Eni so bili v prostoru z aromo sivke ali rožmarina, ostali so bili v sobi brez arom. Udeležence so nato testirali, zanimal jih je predvsem spomin povezan z opravili. Morali so si denimo zapomniti to, da pošljejo ob določeni uri sporočilo. Naredili so tudi teste povezane z razpoloženjem pred in po odhodu v sobo.

Rezultati so pokazali, da so bili ljudje ob aromi rožmarina bolj lucidni, imeli so tudi boljši spomin povezan z opravili. Tisti ob sivki pa so bili bolj mirni in zadovoljni.

Vsestranska sivka

Pozitivne učinke sivke so sicer ugotovili že v številnih raziskavah. Nedavna raziskava objavljena v reviji The International Journal of Neuropsychopharmacology je denimo dokazala, da je učinek uživanja olja sivke pri miših še močnejši od učinka paroksetina, ki deluje kot antidepresiv.

Masiranje senc z oljem sivke nekaterim ublaži glavobol, nekaj kapljic sivkinega olja naj bi preventivno delovalo celo proti ušem. Koristni so tudi čaji iz cvetov sivke, saj blaži kašelj, pomirja, pomaga proti izčrpanosti in nespečnosti.

Sivka odganja komarje, molje in nekatere druge insekte. Ob piku komarja pa nam olje pomaga ublažiti neprijeten občutek. Posadite jo na vrt, saj preprečuje tudi naseljevanje uši na sosednjih rastlinah.

Olje rožmarina deluje proti nevralgijam in bolečinam zaradi revme. Z njim lahko masiramo poškodovane mišice pa tudi otrdele sklepe. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice