Zdravje > Aktualno
12626 ogledov

Fafangel: "To bi morala biti novica dneva"

Koronavirus Epa
Število na novo okuženih je trenutno težko interpretirati in ni primerno za modeliranje.

Predstojnik centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) dr. Mario Fafangel je v včerajšnjih Odmevih na TV SLO po 22.00 uri zvečer povedal, da so do tistega trenutka na NIJZ zabeležili okoli 1.100 novih okužb z novim koronavirusom.

Pri tem je opozoril, da lahko številke na novo okuženih padejo zato, ker so kapacitete testiranja prekoračene, "kar se je pri nas zgodilo. Lahko padejo zaradi spremenjenega protokola testiranja, kar se je tudi pri nas zgodilo." Zato zdaj številke na novo okuženih niso primerne za interpretacijo in za modeliranje. 

Dejal je, da je prehitro govoriti o luči na koncu tunela. "In četudi je bila zdaj vse dni novica dneva ta o novih okužbah, bi morala biti danes novica dneva: Ostani doma. Prosim, dajte ostati doma," je iskreno prosil Fafangel. 

Nobena država v EU ni uspešna 

Velik porast štvila okuženih v starostni skupini med 35 in 45 letom ter med mladostniki starimi med 15 in 18 let ga ne preseneča, saj im ata aktivna populacija največ stikov in se zato tu virus najhitreje širi. "V teh podatkih vidim dobro novico, da najbolj varujemo skupino najbolj ogroženih starejših. To je razvidno tudi pri številu smrti, kjer smo uspešni," dodaja. 

Koronavirus | Avtor: Epa Epa

Ob visokih številkah 14-dnevne pojavnosti na novo okuženih v članicah EU je Fafangel dejal, da ni noben adržava v Evropi uspešna: "Vsi smo plesali s tem virusom, kar se je dalo. Zdaj se vsi spopadamo s tem porastom, od Švedske do vseh ostalih." Omenil je še, da so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje vključili Slovenijo na portal Evromomo. To je portal, kjer skupaj z znanstveniki  iz Danske in drugimi državami ocenjujejo presežek umrljivosti tedensko v državah: "Trenutno v Sloveniji nimamo presežka v umrljivosti splošno, to je še dodaten kazalnik, ki nam bo pomagal oceniti, kako to na splošno vpliva na umrljivost in zdravje."

Do kode tudi drugače

Fafangel je pojasnil, da so spremenili tudi način, kako lahko pridejo potrjeno okuženi do aktivacijske kode za aplikacijo #Ostanizdrav. Zaradi velikega števila na novo okuženih namreč epidemiologi ne uspejo takoj obvestiti vseh pozitivnik oseb, zato pridejo ti kasneje do kode za aplikacijo, če bi želeli na tak način obvestiti svoje stike.

Zdaj lahko pridete do aktivacijske kode tudi s tem, da obiščete stran NIJZ, tam vtipkate nekaj svojih podatkov in zahtevate aktivacijo kode: "Za tem boste dobili aktivacijsko kodo po sms-u in boste lahko s tem prek aplikacije obvestili visokorizične stike."

anja.scuka@zurnal24.si