Slovenija
6148 ogledov

Vlada tudi o tem, ali naj podaljša počitnice

Šola in covid Epa
"Smisleno je, da ukrepi veljajo vsaj 28 dni."

Kot je na današnji popoldanski novinarski konferenci napovedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, so v večernih urah o skupnih ukrepih v boju zoper koronavirus razpravljali voditelji članic Evropske unije. Po vrhu EU pa sledi še odločanje vlade o ukrepih za zajezitev širjenja novega koronavirusa v Sloveniji. 

Vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović je sicer dejala, da je smiselno, da ukrepi veljajo vsaj 28 dni, torej dve inkubacijski dobi: "V tem času morajo ukrepi pokazati svoj učinek in potem se vsi strinjamo, da jih je potrebno čim prej sprostiti, pa potem seveda spet uvesti, če bi se epidemija poslabšala." Prav zato danes ni za pričakovati, da bi vlada sproščala sprejete ukrepe, saj se tudi številke na novo okuženih in hospitaliziranih hitro višajo. Po ocenah Inštituta Jožef Stefan pa je v Sloveniji okužen že vsak 25. prebivalec.

V Sloveniji so v sredo potrdili 2.488 novih okužb z novim koronavirusom. Zdravstveni delavci so včeraj opravili 7.002 testiranj, delež pozitivnih testov je tako včeraj znašal 34,55 odstotka. "Bolnišnično oskrbo od včeraj potrebuje 660 obolelih, iz bolnišnic je bilo sicer odpuščenih kar 47 oseb, a se je število bolnikov kljub temu ponovno močno povečalo," je na novinarski konferenci povedal Kacin. Intenzivno nego danes potrebuje že 109 pacient, na respiratorju jih je trenutno 62. 

Vlada ima sicer na mizi tudi več rešitev, kaj se bo po počitnicah dogajalo s šolarji. Ena od možnosti je šolanje na daljavo za vse učence, tudi za razredno stopnjo. Vlada pa naj bi se bolj nagibala k predlogu ravnateljev, naj za en teden podaljšajo krompirjeve počitnice. 

V soboto 24-urna policijska ura?

Danes se je po družbenih omrežjih hitro razširila napoved, da naj bi se v soboto ob polnoči življenje v Sloveniji popolnoma ustavilo. Za 24 ur naj bi namreč začela veljati stroga policijska ura, ki bi razen redkim izjemam preprečevala odhod od doma. Kacin je takšne namige že zanikal in dejal, da se veliko ostrejših ukrepov ne pričakuje.

Maske covid koronavirus družina Covid-19 Slovenija Globe: v tem primeru plačate kar 1.600 evrov

anja.scuka@zurnal24.si  
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.