Vizita za živali
6929 ogledov

Tako psi manipulirajo z nami

Pes
1/7
Končno je prišel dokaz tudi s strani znanstvenikov.

Vsi skrbniki poznajo roteče poglede svojih kosmatincev, ki si ti želijo koščka mesa, sira ali karkoli v tistem trenutku jedo njihovi skrbniki.

Morda se zdite sami sebi smešni, ko se vdate pred pogledom svojega ljubljenca in mu nesebično odstopite svoj košček. V resnici pa psi s svojim ljubkim in rotečim pogledom z velikimi očmi res manipulirajo z vami.

Njihove oči so videti večje

Raziskava objavljena v Journal of Scientific Reports je dokazala, da uporabljajo psi več obraznih gibov, ko je človek pozoren nanje. Gre predvsem za dvigovanje obrvi, zato so njihove oči videti večje. Njihovi izrazi so torej odzivi na ljudi, kar kaže na novo spremembo, ki jo je prinesla udomačitev.

Pes Vizita za živali Zato psi ližejo

Raziskava, ki jo je vodila profesorica  evolucijske psihologije Bridget Waller iz Univerze v Portsmouthu je analizirala obrazne gibe 24-ih psov v seriji eksperimentov z ljudmi, drugimi živalmi ter brez drugih subjektov. Med drugim so snemali izraze psov v prisotnosti človeka, ko jih je ta gledal, ali ko je pogledal stran. Posnetke so nato skrbno analizirali in ugotovili, da so se izrazi psov zelo spremenili, ko je oseba pogledala stran.

Vohanje psa Vizita za živali Zato psi vohajo analni predel
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.