Vizita za živali > Novice
1801 ogledov

Zato psi vohajo analni predel

Vohanje psa Profimedias
Običajen pasji način komunikacije ...

Voh je za pse zelo pomemben, nekateri ga primerjajo celo z našim vidom. Strokovnjaki ocenjujejo, da je pasji voh kar 100.000 do 1.000.000-krat boljši od človekovega.

Zato ni nič čudnega, da psi veliko vohajo, saj s tem dobijo ogromno zanimivih informacij. Poleg izjemnega voha imajo psi v nosni votlini tudi tako imenovani Jacobsonov organ, ki je namenjen zaznavanju feromonov.

"Kako si kaj?"

Ko se psi srečajo s pripadnikom iste vrste, ponavadi intenzivno vohajo njegova usta, ušesa, genitalije in analno območje. Gre za dele telesa, ki tudi prek feromonov oddajajo številne socialne, čustvene in spolne informacije. Prav pri zadnjici pa se psi običajno ustavijo dlje, saj se tam izloča ogromno število feromonov, ki tudi strokovnjakom še niso povsem znani. Tam so tudi analne žleze, ki jih pasji skrbniki včasih tudi izpraznijo, saj lahko oddajajo neprijetne vonjave.

Ko pes voha drugemu psu zadnjico, ga s tem na nek način sprašuje, kako je. S tem, ko dovoli, da mu drugi pes voha zadnjico, pa mu na nek način pripoveduje o sebi. Gre za način komuniciranja, ki ga socializirani psi dobro poznajo.   

Komentarjev 1