Vizita za živali > Novice
11741 ogledov

Drama na Obali: To se je zgodilo psom, ki jih je puščala v razgretem avtomobilu

Obalno zavetišče
Akcija obalnega zavetišča, lokalnega radia in družabnih omrežij spodbudila inšpekcijo?

"Medijske objave in predvsem angažiranost Radia Capris so pripeljali do tega, da je inšpektor vendarle moral reagirati. Pse so danes končno odvzeli, " so sporočili prostovoljci obalnega zavetišča.

pes avto Slovenija Lastnico psov, ki ju je pustila v razgretem avtu, morali vkleniti

Pse so odvzeli 46-letni ženski, ki jo je prejšnji koprska policija oglobila za 1905 evrov. Švicarka si je kazen najprej prislužila v Luciji zaradi zaprtih psov v pregretem avtomobilu in nedostojnega obnašanja do policistov. Vendar tudi to ni ni pomagalo, v soboto so namreč žensko in njene zaprte pse zasledili na parkirišču koprskega trgovskega centra.

Video: Obala Vizita za živali Psi v razgretem avtomobilu: "Ali gospa testira, koliko zdržijo?"

Stekla je prava akcija, navedbah portala Pes moj prijatelj, se je v sobotni primer vključil tudi lokalni radio, s pomočjo socialnih medijev ter pritiskov na dežurno veterinarsko službo, je veterinarska inšpekcija nesrečne pse ženski vendarle odvzela in jih namestila v zavetišče na Obali.

"V soboto se je v pravo akcijo zato vpletel tudi Radio Capris. Ekipa radia je sama našla pse, ki so v pregretem avtomobilu nekaj ur čakali na lastnico, ki je medtem pila kavo v bližnjem lokalu. Policisti so ji na podlagi prijave izdali nov plačilni nalog (enega, v višini 1900 evrov je v Luciji poravnala nekaj dni prej) in jo s psi po pol drugi uri izpustili. Ta pa je svoj avto nato samo premaknila na drugo lokacijo in odšla - v lokal na kavo,"  dogajanje opisujejo na portalu, kjer dodajajo, da so zaradi neodziva veterinarske inšpektorice, ki ni želela priti na kraj člani Obalnega društva proti mučenju živali "pogovor posneli in ga javno objavili."

Ženska je medtem odšla v Italijo in se včeraj vrnila v Koper. V vozilu, parkiranem na Destradijevem trgu, so ponovno našli dva psa. Avto je bil tokrat v senci in z delno odprtim oknom na vratih. Psa nista kazala znakov vročinskega udara, na kraj pa je prišel uradni veterinar in prevzel postopek. Odredil je začasen odvzem psov, ki so jih medtem namestili v azilni dom za domače živali, lastnici pa bo veterinar izrekel tudi globo v višini 800 evrov. Medtem so  na uradni strani uprave za veterinarstvo objavili  "Priporočila lastnikom in prevoznikom živali v vročih dneh."

Pes in mačka Vizita za živali Telesna temperatura: kdaj postane nevarna

Po navedbah Radia Capris je sicer ženska včeraj že prišla v zavetišče in pse zahtevala nazaj. "Ker imam veterinarsko odločbo, tega seveda nisem storil," jim je povedal zaposleni iz zavetišča.

Opozorilo in zahvala policistov

Policija je ob tem primeru pojasnila, da policisti niso strokovno usposobljeni za oceno stanja živali, prav tako tega ne morejo opredeliti občani. Zato je toliko bolj pomembna prisotnost uradnega veterinarja, ki je strokovno usposobljen oceniti stanje živali in določiti, kdaj so izpolnjeni pogoji za prekršek oziroma kdaj je potrebno izvesti določene ukrepe, navaja STA.

Policija se je prav tako zahvalila občanom za obvestila, obenem pa opozorila, da ti nimajo pravice slediti, ustavljati ali zadrževati oseb, ki so po njihovi oceni kršili zakonodajo glede varstva oziroma zaščite živali, ampak lahko to storijo le določene uradne osebe.

Prvič na železniški postaji

Kot navaja STA, so Švicarko  prvič obravnavali 13. julija pri koprski železniški postaji. Psi so v vozilu imeli pitno vodo, stekla vrat na vozilu pa so bila odprta. Psi niso kazali znakov vročinskega udara. Na kraj pa je prišel veterinarski inšpektor in ocenil, da psi niso bili ogroženi, zato je izrekel opozorilo po zakonu o zaščiti živali.

Žalila policiste in brcala pse

Prejšnjo sredo je ženska vozilo parkirala na soncu pred lokalom v Luciji. Dva psa v avtu nista imela pitne vode, okna pa so bila delno odprta. Ob prihodu policistov psa nista kazala znakov vročinskega udara, sta pa bila zasopla. Po pogovorih s pričami so policisti ugotovili, da je lastnica pred tem enega od psov brcala, kasneje pa je žalila policiste in ni upoštevala zakonitega ukaza policista, zato so zanjo uporabili prisilna sredstva. Izrekli so ji tudi globo v višini 1105 evrov zaradi kršitev zakona o varstvu javnega reda in miru ter izvedli hitri postopek z odločbo zaradi kršitve zakona o zaščiti živali v višini 800 evrov. Ženska je globo poravnala na kraju.

Globa je ni izučila

Policija je žensko spet obravnavala v soboto v garažni hiši v Kopru. Psi niso kazali znakov vročinskega udara, vendar so policisti lastnico vseeno povabili na policijsko postajo, kjer so ji izdali globo zaradi kršitve zakona o zaščiti živali v višini 800 evrov. Pred tem so policisti obvestili uradno veterinarko, a je lastnica psov postajo zapustila pred njenim prihodom. Le nekaj ur kasneje je policija spet dobila obvestilo, tokrat iz glavne pošte, da so v vozilu, parkiranem na soncu, psi. Le malo kasneje je občan obvestil policijo, da so ustavili vozilo na bencinskem servisu na Škofijah. Lastnica pa se je ponovno odpeljala stran še pred prihodom patrulje in veterinarja.

 | Avtor: Obalno zavetišče Obalno zavetišče

Sledil je odvzem

Nazadnje so 46-letnico v ponedeljek zasledili v Kopru. V vozilu, parkiranem na Destradijevem trgu, so ponovno našli dva psa. Avto je bil tokrat v senci in z delno odprtim oknom na vratih. Psa nista kazala znakov vročinskega udara, na kraj pa je prišel uradni veterinar in prevzel postopek. Odredil je začasen odvzem psov, ki so jih medtem namestili v azilni dom za domače živali, lastnici pa bo veterinar izrekel tudi globo v višini 800 evrov.

 

Komentarjev 9
  • Hokuto_Shinken 13:13 08.avgust 2018.

    "švicarka"

  • borut08 12:01 08.avgust 2018.

    Narod in policija oz drzave lincajo neko osebo,ki naj bi mucila zivali,ki pa jim po ugotovitvah pravzaprav nic ni,ne preganja pa kriminalcev pac pa unicuje postene ljudi oz.kar cele druzine,drzava,narod oz.drzava.

  • Sara_Mofflin 18:20 07.avgust 2018.

    Dobra novica za vse moje prijatelje. Podjetje, ki ponuja spletno dejavnost na domu... Kmalu po nekaj urah dela lahko zaslužite do 25.000 dolarjev mesečno... Pridružite se nam in obiščite našo spletno stran za več podrobnosti ... Torej semm začel ..... ...prikaži več ........ ➤➤➤➤➤➤➤ www.Earn91.Com