Uporabno
156 ogledov

Svaljki iz sladkega krompirja

njoki sladek krompir Unsplash
Ni jeseni brez sladkega krompirja.

Sestavine

  • 2 srednje velika sladka krompirja
  • 300 g brezglutenske moke
  • 2 žličk. soli

Navodila

  1. Pečico segrejemo na 200°C. Z vilicami prešpikamo sladka krompirja ter ju v ogreti pečici pečemo 40-50 minut. Vzamemo iz pečice in počakamo, da se malo ohladi.
  2. Na delovni površini zmešamo sol in 2/3 moke. Na sredino kupa moke naredimo jamico. krompir olupimo in zmečkamo v sredino jamice.
  3. Pomokamo roke in začnemo gnesti zmečkan sladek krompir z moko. Gnetemo, dokler ne dobimo enotne, dokaj suhe mase. Po potrebi dodajamo moko, dokler ne dobimo primerne mase.
  4. Ko je masa dovolj suha, iz nje naredimo kroglo. Kroglo razdelimo na 8 delov in vsakega razvaljamo v kačo. Narežemo na približno 2 cm velike svaljke.
  5. Po želji lahko v svaljke z vilicami ali pa na narebrani deski naredimo zareze. Svaljke pomokamo.
  6. V osoljen krop damo svaljke in jih kuhamo še nekaj sekund po tem, ko priplavajo na površje. Svaljke kuhamo v več manjših skupinah.