Ni jeseni brez sladkega krompirja.
Sestavine
- 2 srednje velika sladka krompirja
- 300 g brezglutenske moke
- 2 žličk. soli
Navodila
- Pečico segrejemo na 200°C. Z vilicami prešpikamo sladka krompirja ter ju v ogreti pečici pečemo 40-50 minut. Vzamemo iz pečice in počakamo, da se malo ohladi.
- Na delovni površini zmešamo sol in 2/3 moke. Na sredino kupa moke naredimo jamico. krompir olupimo in zmečkamo v sredino jamice.
- Pomokamo roke in začnemo gnesti zmečkan sladek krompir z moko. Gnetemo, dokler ne dobimo enotne, dokaj suhe mase. Po potrebi dodajamo moko, dokler ne dobimo primerne mase.
- Ko je masa dovolj suha, iz nje naredimo kroglo. Kroglo razdelimo na 8 delov in vsakega razvaljamo v kačo. Narežemo na približno 2 cm velike svaljke.
- Po želji lahko v svaljke z vilicami ali pa na narebrani deski naredimo zareze. Svaljke pomokamo.
- V osoljen krop damo svaljke in jih kuhamo še nekaj sekund po tem, ko priplavajo na površje. Svaljke kuhamo v več manjših skupinah.