Uporabno
1922 ogledov

Strahovi in dvomi so pogosti občutki žensk pred porodom

Nosečnica, nosečnost Profimedia
Nosečnost je prečudovito obdobje, če poteka vse tako, kot mora, in če se bodoči starši ne srečujejo z zapleti. A četudi je vse v najlepšem redu in par nestrpno pričakuje naraščaj, se lahko med nosečnostjo pojavijo duševne stiske in strahovi, povezani s samim porodom ali odgovornostjo, ki jo prinaša novo bitje. Sploh ženske, ki jih že sama nosečnost popelje na vrtiljak najrazličnejših hormonov in občutij, se lahko znajdejo v stiski.
Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) se je lansko leto v Sloveniji rodilo 18.767 otrok, pri čemer je bila povprečna starost matere ob rojstvu 29,6 leta. Celotna stopnja rodnosti za leto 2020, ki kaže povprečno število živorojenih otrok na eno žensko v rodni dobi (15–49 let) v koledarskem letu, pa je znašala 1,60. Lansko leto je bilo tako nekaj manj rojstev kot leta 2019, ko se je rodilo 19.328 otrok – od tega 9.977 dečkov in 9.351 deklic.


Triki za premagovanje duševne stiske v nosečnosti

Bom zmogla v porodni sobi? Bom znala dobro skrbeti za otročka? Bom lahko dojila, in če ne bom, ali bom vseeno dovolj dobra mama? Bom nasploh dobra mama svojemu sinu/hčerki? Vse to in še več zna rojiti po glavi bodoči mamici in vedeti morate, da občutki negotovosti in strahu niso nič neobičajnega ter da v tem niste same. Si pa lahko pri obvladovanju teh misli in dvomov skušate pomagati na naslednje načine:

V znanju je moč

Ni ga članka, knjige, izobraževanja na tem svetu, ki bi vas v celoti pripravil na starševstvo in vas naučil, kako biti dober starš, a zagotovo bo lažje, če se boste počutili vsaj v teoriji opremljeni z vsem potrebnim znanjem. Vaša samozavest bo nekoliko večja, kot če boste povsem nevedni. Zato obiščite šolo za starše, ki jo ponuja vaš zdravstveni dom ali porodnišnica, kjer boste rodili. Preberite kakšne članke ali knjigo, ki se vam zdi primerna za vas oziroma vam lahko ponudi kaj pozitivnega.

Pripravite se na porod, kot se vam zdi primerno

Nekaterim ženskam daje občutek varnosti in samozavesti misel, da je porod nekaj povsem naravnega in da narava sama poskrbi, da vse poteka tako, kot mora, zato se nanj prav posebej ne želijo pripravljati. Izberejo porodnišnico, kjer bodo rodile, si pripravijo torbo za v porodnišnico ter se odločijo, da bodo popolnoma zaupale tamkajšnjemu osebju in se sproti, med samim porodom, odločale, kaj in kako s protibolečinskimi sredstvi in vsem ostalim, kar pride zraven. Spet druge bodoče mamice pa se počutijo bolje, če bolj detajlno načrtujejo porod in celo napišejo porodni načrt, ki ga želijo ob prihodu v porodno sobo pokazati babici. Razmislite torej, kaj vas navdaja z občutkom miru in samozavesti, ter se priprave na porod lotite tako, kot se zdi vam prav.

Nosečnica, nosečnost | Avtor: Profimedia Profimedia

Meditacija

Nekaterim nosečnicam misli in hormone pomaga umirjati meditacija. Če je niste vešče že od prej, se lahko med nosečnostjo priključite tečajem meditacije, lahko pa se jo prek številnih mobilnih aplikacij ter spletnih videov skušate naučiti same.

V Mercatorju razumejo bodoče starše in mlade družine, zato so pripravili posebno babiško svetovanje, namenjeno nosečnicam, novopečenim mamicam in mladim staršem. Na brezplačni telefonski številki so enkrat tedensko vsem članom in članicam Kluba Lumpi na voljo za vsa vprašanja, spodbudo, toplo besedo, podporo in koristne informacije.

Z besedo na dan

Pomisleki, panika, dvomi, ko gre za tako pomemben dogodek, kot je rojevanje, ali za tako pomembno vlogo, kot je starševstvo, ne bi smeli biti tabu tema. Zato se o njih brez zadržkov pogovorite s prijateljico, ki je tudi noseča ali že ima otroke, z mamo, taščo, sestro, lahko tudi z zdravnikom ginekologom, babico, ki bo prisotna pri porodu, psihoterapevtom. Seveda ne pozabite tudi na partnerja, saj se morda s podobnimi občutji srečuje tudi sam in lahko v tem pomagata drug drugemu.

Pisanje, risanje ali druge vrste izražanja

Nekaterim pomaga, da strahove spravijo na plano, če ne s pogovorom z bližnjo osebo ali terapevtom, pa kako drugače. Na primer s pisanjem ali risanjem. Tudi tovrstno izražanje lahko pomaga pri premagovanju strahu pred porodom oziroma starševstvom.

Prvič mama | Avtor: M SOSESKA M SOSESKA

O strahovih iskreno tudi Tjaša in Jan

Nekaj dni pred predvidenim datumom poroda so solze pogosto oblile tudi Tjašo, ki jo spremljamo v novem resničnostnem šovu Prvič mama na Mercatorjevi spletni video platformi M SOSESKA. Z Janom sta tako nestrpno čakala rojstvo Svita, da sta bodočo mamico dva lažna preplaha, ko je že mislila, da ima popadke oziroma da ji je odtekla plodovna voda in da gre zares, povsem spravila iz tira. In o vseh občutkih ter pomislekih je brez olepševanja in zadržkov spregovorila tudi v resničnostnem šovu.

V četrti epizodi resničnostne oddaje M SOSESKA spremljamo Tjašo in Jana zadnje ure pred odhodom v porodnišnico Ljubljana. Čeprav je mlada mamica do zadnjega trenutka upala, da se bo njen sin v trebuhu obrnil v pravi položaj za naravni vaginalni porod, se je zdela možnost carskega reza vse bolj realna in verjetna.

Medtem pa se je Ajda, mamica male Astrid, že soočala s povsem drugačnim izzivom. Nekaj dni je morala preživeti sama, saj se je Marko odpravil na prvo službeno pot, odkar sta se razveselila hčerke.

Kako se je znašla Ajda in kako sta Tjaša ter Jan preživljala zadnji dan v dvoje, preverite v novi epizodi resničnostne oddaje Prvič mama na M SOSESKI.

Prvič mama | Avtor: M SOSESKA M SOSESKA