Le kdo se lahko upre slastnim medenjakom, pri katerih nas premamijo že neverjeten vonj, izgled in ime? Medenjaki so za praznike stalnica, za njihovo pripravo je nujen dober med. Piškoti namreč prevzamejo okus medu, zato sta zelo pomembni njegova kakovost in aroma. Uporabite enega od nagrajenih medov Dolcaindo, ki so jim potrošniki dodali laskavi naziv IZBRANI PRODUKT LETA 2021.
Specite jih vsaj dva tedna prej
Pred nami je praznični december, ki velja za enega najbolj gurmanskih mesecev, zato smo za vas v sodelovanju z Eurospinom pripravili projekt: Mesec prazničnih obrokov. Sledite preprostim, ugodnim in nadvse slastnim receptom za razvajenje TUKAJ.
Če želite mehke medenjake, naj bodo ti večji in debelejši. Obenem jih specite vsaj dva tedna prej, kot jih nameravate postreči. Potrebujejo namreč dovolj časa, da se omedijo in zmehčajo. Če se vam s postopkom mudi in bi jih radi čim prej jedli, dodajte v pločevinasto škatlo, kjer hranite medenjake, še nekaj olupkov jabolk.
Temna in svetla različica
Pri pripravi medenjakov vedno prija suho sadje, najcenejša in vedno doba izbira so rozine. Medenjake rada oplemenitim tudi z oreščki, »najžlahtnejše« med njimi so zagotovo pinje, ki kar kličejo po gurmanskem razvajanju. Ker smo pri nas eni ljubitelji nežnih okusov, drugi pa močne čokolade, naredimo dve različici: temno in svetlo.
- kilogram bele moke TIP 500
- dve mahjni žlički sode bikarbone
- 300 g masla (Land)
- 300 g mletega sladkorja
- 4 vanilijeve sladkorje
- majhno žličko cimeta
- 5 jajc
- 300 ml tekočega medu (Dolciando)
- dve pesti rozin (Mister Sibamba)
- kakav v prahu (Dolciando)
- oreščke po izbiri za okras (Mister Sibamba)
Postopek je hiter. Iz moke, sode bikarbone, zmehčanega masla, sladkorja, vanilijevega sladkorja, cimeta, medu in jajc naredite testo, ki ga prepolovimo. V polovico testa vmešamo rozine, v drugo polovico testa pa tri žličke kakava v prahu ter znova zmešamo. Tako dobimo dve masi, eno temno in eno svetlo. Obe naj počivata v hladilniku eno uro.
Namesto rozin lahko uporabite tudi narezane suhe fige. V času do 8. decembra lahko kupite 200 gramov odličnih suhih fig za samo 0,99 evra.
Nato iz testa oblikujte poljubno velike piškote, ki jih položite na peki papir v pekač – piškoti naj bodo debelejši. Okrasite jih z oreščki in pecite na 180 stopinjah 15 minut. Ko se medenjaki ohladijo, jih hranite v zaprti posodi.
Če pa bi želeli kupiti že pripravljene medenjake, priporočamo slastne medenjake z glazuro WEISS. Za vrečko 200-gramskih medenjakov boste v tednu do 8. decembra v Eurospinu odšteli le 0,69 evra. Na svoj račun boste prišli tudi tisti, ki obožujete tradicionalni italijanski paneton DUCA Moscati. Pecivo panettone s kandiranim sadjem (1 kg) stane v tednu do 8. decembra samo 3,59 evra, s koščki čokolade (750 gramov) pa 2,99 evra.
Cenovno ugodne Eurospinove izdelke lahko dobite še ceneje, če redno spremljate kataloge s popusti. Aktualni katalog je dostopen TUKAJ.