Uporabno
10843 ogledov

Hrvaški otok, bolan otrok, 200 evrov

Morje, plaža A. Š.
Če ste na Hrvaškem več kot dva tedna v letu, je najugodneje skleniti kar celoletno zavarovanje ...

Malček, ki je s starši dopustoval na hrvaškem otoku, je imel proti večeru zelo visoko vročino, ki je starša nista mogla znižati. Zato sta se obrnila na 24-urno asistenco CORIS, kjer so jim nemudoma organizirali pot v najbližnjo ambulanto. Na otoku ni bilo nobene ustrezne ambulante, zato sta starša otroka pozno zvečer s trajektom odpeljala v Zadar, kjer so malčka takoj pregledali in mu dali ustrezna zdravila.

Ko je družina ponoči zaključila preglede, trajekt ni več vozil, zato so potrebovali mirno prenočišče. Ker so imeli sklenjeno zavarovanje v tujini CORIS, so jim na asistenci nemudoma uredili tudi prenočišče v Zadru. Zjutraj so se lahko s trajektom odpeljali nazaj na otok in nadaljevali z dopustom.

Evropska kartica tudi na Hrvaškem ni dovolj

Modra evropska kartica zavarovanja, ki si jo uredimo pred odhodom v tujino, za takšne primere niti na Hrvaškem ni dovolj. Osnovno zdravstveno zavarovanje na Hrvaškem v javnih ambulantah in bolnišnicah seveda krije preglede in zdravila. V tem primeru bi morala družina sama plačati prevoz s trajektom in nočitev v Zadru.

Morje, plaža | Avtor: A. Š. A. Š.
V sklopu zavarovanja v tujini z asistenco CORIS je zavarovalnica krila pot otroku in enemu odraslemu spremljevalcu, brezplačno in sredi noči so jim uredili in plačali preverjeno prenočišče. Dodatni stroški, ki jih je v tem primeru plačala zavarovalnica CORIS, so znašali okoli 200 evrov. Stroški pa so lahko v številnih primerih še višji ...

V primeru hujše bolezni ali poškodbe boste potrebovali na Hrvaškem tudi prevoz v Slovenijo. Strošek lahko znaša 1.500 evrov in več, tega stroška vam evropska kartica ne krije, ga pa krije zavarovanje CORIS.

Prav tako bi imeli dodatne stroške, če bi ob nesreči ali bolezni ostali v bolnišnici. Če boste na Hrvaškem hospitalizirani v bolnišnici, boste namreč kljub Evropski kartici morali plačati stroške participacije, ki lahko znašajo do 2.000 kun, kar je okoli 300 evrov. Tudi ta strošek vam v primeru zavarovanja krije CORIS.

Mnogi Slovenci imajo na Hrvaškem plovila in vikende, zato se tja podajo tudi ob koncih tedna. Če pri naših južnih sosedih bivate več kot dva tedna na leto, je najugodneje koristiti celoletno zavarovanje za Hrvaško CORIS, ki stane za družino 44 evrov, za posameznika pa 22 evrov.

Potovanje v Veliko Britanijo, Gardaland, zimsko smučanje ...

Če se pozimi odpravljate tudi na smučanje, čez leto pa zanimive izlete kot so Gardaland, obisk Dunaja in podobno, je najugodneje skleniti celoletno zavarovanje za tujino, ki vključuje tudi druge države. Takšno zavarovanje stane za družino 100 evrov in za posameznika 53 evrov.

Če potujete vsaj trikrat na leto, je celoletno zavarovanje cenejše, poleg tega je celoten postopek sklepanja zavarovanja enostavnejši. Sklenete ga le enkrat in se vam ni potrebno pred vsakim, tudi enodnevnim odhodom, ukvarjati z izpolnjevanjem obrazcev. Izognete se lahko enormnim stroškom, kot bi jih že imeli številni zavarovanci CORIS-a.

Vrtoglave vsote

Gospodična, ki se je odpravila na krajše potovanje v Veliko Britanijo, je tam dobila napad žolčnih kamnov. Tamkajšnji stroški zdravljenja, hospitalizacije, prevoza z reševalnim vozilom in sanitetnim letalom (air ambulance) v Slovenijo, prevoz ožjega družinskega člana (v njenem primeru sestre) iz Slovenije v Veliko Britanijo ter drugi stroški, so skupaj znašali kar 38.000 evrov! Vsi ti stroški so bili v njenem primeru kriti iz naslova zavarovanja v tujini CORIS.

Še pogostejše so poškodbe na smučiščih v tujini, kjer evropska kartica ne krije helikopterskega prevoza, prevoza v domovino ali stroškov zdravljenja v zasebnih klinikah. Teh stroškov ne krije niti smučarska vozovnica, ki najpogosteje šteje le kot zavarovanje pri prevozu na vlečnicah ali na smučišču, če so za poškodbo krive razmere na smučišču. CORIS je v lanski sezoni Slovencu, ki se je poškodoval na Švicarskem smučišču, kril stroške prevoza in nujne operacije v višini 18.200 evrov.

Padec na smučanju na avstrijskem Koroškem je eni od strank CORIS-a povzročil poškodbo trtice oziroma spodnjega predela hrbta. “Sledil je nujen helikopterski prevoz v bolnico v Beljak, strošek je bil 4.287 evrov. V bolnici so opravili najnujnejše preiskave ter predpisali zdravila za lajšanje bolečin. Strošek oskrbe v bolnišnici je bil 503 evre, strošek zdravil 17 evrov. Skupni stroški so tako znašali 4.807 evrov,” so opisali v CORIS-u. Če bi gospa potrebovala nujno operacijo, bi morala odšteti še od 5.000 do 10.000 evrov.

Tudi izguba prtljage, civilna odgovornost ...

Turistično zavarovanje pa ni sestavljeno le iz zdravstvenega zavarovanja, saj nudi še vrsto dodatnih kritij, ki niso povezana le z zdravjem, temveč tudi z vsemi ostalimi nepredvidenimi dogodki, ki so pogost spremljevalec na potovanjih.

Zdravstveno zavarovanje za tujino lahko nadgradite v posebno Multirisk letno turistično zavarovanje pri CORIS-u, kjer v paketu nudijo kritje za preklic leta ali zamuda na povezovalni let, izgubo in krajo prtljage, zamudo prtljage, izgubo ali krajo uradnih osebnih dokumentov, pravno pomoč, civilno odgovornost, nujno nakazilo denarja, nezgodno smrt, predujem varščine in kritje v primeru terorizma.