Uporabno
213 ogledov

De Quervainova bolezen: Kako pravilno ukrepati?

Medicofit Medicofit
Ali se kdaj soočate z bolečino med opravljanjem preprostih vsakodnevnih nalog, kot je prijemanje ali dvigovanje predmetov? Ste se kdaj spraševali, zakaj se bolečina pogosto pojavi predvsem v prstih na roki?

Bolečina v prstih roke in zapestja je pogost pojav, ki lahko močno vpliva na našo sposobnost izvajanja vsakodnevnih dejavnosti. Med možnimi vzroki za to nelagodje v palcu je lahko De Quervainova bolezen o kateri bomo podrobneje razpravljali v sledečem članku.

Pri De Quervainovi bolezni gre za vnetje ovojnic tetiv dveh mišic imenovanih extensor pollicis brevis (EPB) in abductor pollicis longus (APL), ki potekata skozi prvi vezivno-kostni kanal.

Vneti tetivni ovojnici posledično zmanjšata prostor v kanalu, kar onemogoča gladko drsenje med tetivama.

Kako torej odpraviti bolečine v palcu? Odgovor se skriva v specialni fizioterapiji, ki jo omogočamo v kliniki Medicofit. V nadaljevanju vam predstavljamo, kako vam v Kliniki Medicofit pomagamo do svobodnega gibanja brez bolečin.

Medicofit | Avtor: Medicofit Medicofit

Kakšne simptome povzroča in kdo je ogrožen?

Naši pacienti večkrat poročajo o simptomih, ki se pojavijo postopoma in ponavadi vključujejo:

  • Občutljivost: Območje okoli palca postane občutljivo na dotik.
  • Oteklina: Lahko se pojavi oteklina v predelu palca in zapestja.
  • Bolečina: Bolečina se pojavi okrog palca in lahko seva tudi navzgor po podlakti.

Simptome pogosto sprožijo določene dejavnosti, kot so stiskanje ali prijemanje predmetov ter ponavljajoči se gibi rok in zapestja.

Morda vas bo presenetilo dejstvo, da De Quervainova bolezen prizadene predvsem ženske v starosti med 30 in 50 let. Čeprav natančni vzroki za to bolezen niso povsem znani, med glavne možne dejavnike tveganja za nastanek sodijo:

  • akutne poškodbe,
  • ponavljajoči gibi zapestja,
  • anatomske značilnosti posameznika,
  • preobremenitve zapestja pri športih, kot so golf ali igre z loparji,
  • ter zgodovina lateralnega in medialnega epikondilitisa, znana tudi kot teniški in golf komolec.

Če se s podobnimi težavami spopadate tudi vi in vaši svojci vas vabimo k nadaljnjem branju članka v katerem vam predstavljamo diagnostiko in učinkovite metode zdravljenja De Quervainove bolezni, ki jih uporabljamo v naši kliniki Medicofit.

Medicofit | Avtor: Medicofit Medicofit

Kako prepoznamo de Quervainovo bolezen?

Diagnostika De Quervainove bolezni je običajno dokaj enostavna in temelji na pregledu simptomov ter kliničnih testih.

Zdravnik sprva opravi pregled zapestja in prstov v sklopu katerega preveri občutljivost, oteklost in morebitno bolečino. Poleg tega pacienta povpraša o dejavnostih, ki bi lahko sprožile simptome ter o zgodovini poškodb.

Če obstaja sum na De Quervainovo bolezen, zdravnik predpiše dodatne diagnostične preiskave, kot so slikovne preiskave z ultrazvokom (UZ) ali slikanje z magnetno resonanco (MRI).

Poleg tega se za dodatno potrditev diagnoze uporablja tudi Finkelsteinov, Eichhoffov in WHAT testc, pri katerih se preverja ali določeni gibi izzovejo tipično bolečino, ki je za bolezen značilna.

Na podlagi kliničnega pregleda, zgodovine simptomov in morebitnih dodatnih diagnostičnih preiskav zdravnik lahko postavi diagnozo De Quervainove bolezni in predlaga nadaljnje korake glede zdravljenja.

Zdravljenje in rehabilitacija

Zdravljenje De Quervainove bolezni se v prvi vrsti osredotoča na neoperativne metode, razen če so simptomi zelo resni ali se z preprostejšimi terapijami ne izboljšajo. Konzervativno zdravljenje običajno vključuje:

  • Počitek: Izogibanje aktivnostim, ki bi simptome poslabšale.
  • Imobilizacijo: Nošenje opornice ali zapestnega traku, ki omejuje premike zapestja in s tem zmanjšuje obremenitev tetiv.
  • Fizioterapijo: Vaje za izboljšanje moči, gibljivosti in stabilnosti zapestja ter palca.
  • Zdravila: Uporaba nesteroidnih protivnetnih zdravil (NSAR) za lajšanje bolečin in zmanjšanje vnetja. Včasih se lahko aplicira tudi injekcija kortikosteroidov v prizadeto območje, za zmanjšanje vnetja.

Če se simptomi ne izboljšajo, se pacient lahko odloči tudi za kirurški poseg, ki vključuje sprostitev ovojnice tetiv prizadetega območja.

Kako fizioterapija De Quervainove bolezni poteka v kliniki Medicofit?

Fizioterapija predstavlja pomemben del zdravljenja De Quervainove bolezni, saj lahko pomaga pri lajšanju bolečin, izboljšanju gibljivosti in funkcije ter pospeši okrevanje. V fizioterapiji se uporabljajo različni pristopi in tehnike, ki so prilagojeni posameznikovim potrebam in resnosti simptomov.

V sklopu manualne terapije se poslužujemo razičnih tehnik, kot sta mobilizacija z gibanjem (MWM) in masaža prizadetega območja, ki pripomoreta izboljšati gibljivost, zmanjšati napetost mišic in spodbuditi proces celjenja.

Medicofit | Avtor: Medicofit Medicofit

Terapevtske vaje so osredotočene na izboljšanje gibljivosti, moči in funkcije zapestja ter palca. Vaje za aktivno gibljivost (AROM) se osredotočajo na zapestne sklepe in sklepe prstov, medtem ko se vaje za krepitev osredotočajo na okrepitev mišic, ki podpirajo zapestje in palec.

Naši fizioterapevti uporabljajo tudi najnovejše terapevstke aparate, kot sta SUMMUS LASER in ultrazvočna KRIO TERAPIJA SIXTUS. Sodobne aparature pomagajo zmanjšati bolečino, vnetje in na ta način pospešijo proces celjenja.

Pacientom se lahko svetuje tudi nošenje opornice za palec in zapestje, ki zagotovi stabilnost sklepov palca in zmanjša obremenitev tetiv.

Terapijo vedno posamezniku tudi prilagajamo glede na njegove specifične potrebe, stopnjo simptomov in odziv na zdravljenje. Če se simptomi ne izboljšajo, terapevtski načrt prilagodimo, vključno s spremembo vrste terapije in intenzivnosti ali trajanja terapevtskih vaj.

Kaj lahko storite sami?

Čeprav se De Quervainove bolezni ne moremo izogniti v popolnosti, lahko na njen nastanek z določenimi prilagoditvami precej vplivamo. Naši fizioterapevti predlagajo naslednje smernice in nasvete za zmanjšanje tveganja njenega nastanka:

  • Svetuje se uporaba ergonomsko oblikovanih pripomočkov in opreme, kot sta ergonomska miška in tipkovnica, ki lahko zmanjšajo obremenitev zapestja in palca med delom.
  • Poskrbite tudi za redne odmore med ponavljajočimi se aktivnostmi, da zmanjšate obremenitev zapestja in palca.
  • Redno izvajajte vaje za krepitev mišic rok in zapestja ter vaje za izboljšanje gibljivosti, da okrepite podporo za zapestje in palce ter zmanjšate tveganje za poškodbe.
  • Bodite pozorni na zgodnje znake De Quervainove bolezni, kot so bolečina, oteklina ali občutljivost okrog palca in zapestja, ter čim prej poiščite zdravniško pomoč.

Zakaj bi vas pri izvajanju vaših najljubših opravil še naprej spremljali bolečina in nelagodje? Za spremembo in povrnitev kvalitete vašega življenja se obrnite na našo kliniko Medicofit, kjer poznamo prave rešitve za vaše težave.


VIRI

Caruthers, L. B. (2020). De Quervain tenosynovitis. JAAPA, 33(7), 49–50. https://doi.org/10.1097/01.JAA.0000668844.44726.68
Fakoya, A. O., Tarzian, M., Sabater, E. L., Burgos, D. M. in Maldonado Marty, G. I. (2023). De Quervain’s Disease: A Discourse on Etiology, Diagnosis, and Treatment. Cureus. https://doi.org/10.7759/cureus.38079
Ferrara, P. E., Codazza, S., Cerulli, S., Maccauro, G., Ferriero, G. in Ronconi, G. (2020). Physical modalities for the conservative treatment of wrist and hand’s tenosynovitis: A systematic review. Seminars in Arthritis and Rheumatism, 50(6), 1280–1290. https://doi.org/10.1016/j.semarthrit.2020.08.006
Huang, P., Hong, C.-I., Liang, C.-C., Wu, W.-T., Wang, J.-H. in Yeh, K.-T. (2023). De Quervain Tenosynovitis as a Risk Factor of New-Onset Adhesive Capsulitis: A Nationwide Cohort Study. Healthcare, 11(12), 1758. https://doi.org/10.3390/healthcare11121758
Katana, B., Jaganjac, A., Bojičić, S., Mačak Hadžiomerović, A., Pecar, M., Kaljić, E. in Muftić, M. (2012). Effectiveness of physical treatment at De Quervain᾽s disease. Journal of Health Sciences, 2(1), 80–84. https://doi.org/10.17532/jhsci.2012.88
Young, S. W., Young, T. W. in MacDonald, C. W. (2022). Conservative management of De Quervain’s tendinopathy with an orthopedic manual physical therapy approach emphasizing first CMC manipulation: a retrospective case series. Physiotherapy Theory and Practice, 38(4), 587–596. https://doi.org/10.1080/09593985.2020.177180