Uporabno
138 ogledov

Ahilarna tendinopatija: Nasveti za okrevanje!

Medicofit Medicofit
Se v zadnjem času prebujate s togostjo v ahilovi tetivi in ostrimi bolečinami v peti ravno pred svojim najljubšim jutranjim tekom? Kako prepoznati prve znake ahilarne tendinopatije in kakšni so koraki do popolnega okrevanja? Odgovor nam tokrat podajajo strokovnjaki znane klinike Medicofit.

Ahilarna tendinopatija je pogosta težava, ki pesti številne aktivne posameznike in v povprečju prizadane kar 24 % športnikov. Gre za neprijetno stanje, ki lahko znatno vpliva na užitek v gibanju ter zahteva specializirano rehabilitacijo.

V kolikor tendinopatije ne obravnavamo resno, lahko stanje napreduje do rupture tetive, katere zdravljenje je kompleksno in dolgotrajno!

Pomembno je, da ob pojavu poškodbe z iskanjem strokovne pomoči ne odlašate, saj se s pravočasnim ukrepanjem izognemo večim zapletom! Vas zanima s kakšnimi konservativnimi metodami ahilarno tendinopatijo uspešno obvladujejo v sodobni kliniki Medicofit?

Medicofit | Avtor: Medicofit Medicofit

Kaj je ahilarna tendinopatija?

Gre za pogosto poškodbo, ki se pojavlja pri posameznikih, ki se ukvarjajo s tekom in športi, ki zahtevajo veliko skokov. Težava je povezana s preobremenitvijo ahilove tetive, najmočnejše in največje tetive v telesu, ki igra ključno vlogo pri našem gibanju.

Izraz "tendinopatija" se nanaša na stanje, ki ga zaznamujeta bolečina, oteklina in funkcionalne omejitvei tetive in bližnjih struktur!

Ahilovo tetivo sestavljajo močna in elastična kolagenska vlakna, ki omogočajo učinkovito prenašanje sil med mišicami meč in petno kostjo. Njena glavna naloga je tako prenos mišične sile pri mnogih aktivnostih.

Težava nastane, ko pride do degenerativnih sprememb, ki se pojavijo zaradi ponavljajočih se obremenitev, nepravilnih tehnik gibanja ali prekomernega treniranja. Spremembe tako vključujejo oslabitev kolagenskih vlaken in kopičenje kalcija, kar vodi do vnetja in bolečin!

Morda vas bo presenetilo dejstvo, da se več kot 50 % poškodb ahilove tetive zgodi med športno aktivnostjo zaradi preobremenitve in ponavljajočih se mikrotravm, ki presegajo fiziološke meje!

Opozorilni simptomi

Da je za vaše težave kriva ahilarna tendinopatija, opozarjajo značilni znaki in simptomi. Pacienti klinike Medicofit pogosto poročajo o bolečinah v spodnjem zadnjem delu noge, ki se običajno stopnjujejo med fizično aktivnostjo in se v mirovanju nekoliko umirijo.

Poleg bolečine se lahko pojavi tudi oteklina in občutek togosti v tetivi, še posebej zjutraj ali po daljšem mirovanju, kar močno vpliva na pacientovo zmožnost izvajanja vsakodnevnih aktivnosti.

Oblike ahilarne tendinopatije

Ste vedeli, da ahilarno tendinopatijo delimo na dva glavna tipa; insercijsko in neinsercijsko?

Insercijska prizadene področje, kjer se ahilova tetiva pripenja na petnico. Zanjo je značilna bolečina v spodnji tretjini tetive prav tako pa tudi jutranja togost.

Drugi tip oz. neinsercijska tendinopatija nastane na srednjem delu tetive, običajno 2 do 6 cm nad petno kostjo, kjer lahko opazimo nodularne izbokline, tetiva pa je rahlo povečana.

Medicofit | Avtor: Medicofit Medicofit

Zgradba in funkcija ahilove tetive

Ahilovo tetivo sestavljajo kolagenska vlakna, ki ji dajejo trdnost, ter druge strukture, ki zagotavljajo njeno elastičnost in odpornost proti poškodbam.

Funkcionalno je tetiva ključna pri prenosu sil iz mečnih mišic na stopalo, kar nam omogoča učinkovito gibanje. Deluje kot ''elastična naprava'', ki shranjuje in sprošča energijo, kar povečuje našo učinkovitost gibanja.

Poleg tega igra pomembno vlogo pri stabilizaciji gležnja in zagotavljanju uravnoteženega gibanja in prispeva k normalnemu biomehanskemu delovanju spodnjega uda!

Diagnostika - kako jo prepoznamo?

Diagnoza ahilove tendinopatije temelji na dobri anamnezi in kliničnem pregledu.

V akutni fazi je tetiva pogosto otečena in edematozna, pritisk na predel 2–6 cm nad narastiščem tetive pa običajno povzroči največjo bolečino. Pomembne informacije o diganozi nam podajo tudi nekateri klinični testi, kot sta Arc test in Royal London Hospital test.

Za natančnejšo oceno stanja nam je v pomoč tudi slikovna diagnostika kot je RTG, ultrazvok in magnetna resonanca (MRI), ki razkrijejo morebitne spremembe v tetivi.

Za spremljanje napredka zdravljenja tendinopatije se uporablja tudi VISA-A vprašalnik, ki meri bolečino in funkcionalnost tetive, predvsem pa ocenjuje učinkovitost terapij.

Ali ahilarno tendinopatijo lahko zdravimo brez operacije?

Dobra novica je, da je zdravljenje ahilarne tendinopatije v večini primerov konservativno in vključuje strokovno fizioterapijo, ki je usmerjena v obnovo funkcionalnosti tetive.

Za odpravo bolečin je pri tendinopatijah ključna celovita fizioterapevtska obravnava, kar poudarjajo tudi strokovnjaki klinike Medicofit, ki že vrsto let brez invazivnih postopkov uspešno obvladujejo mišično-skeletne težave.

Napredne fizioterapevtske metode in pristopi katerim sledijo že leta, so učinkovite pri zmanjšanju bolečine, izboljšanju funkcionalnosti tetive in pospeševanju regeneracije!

Pri zdravljenju tendinopatije se fizioterapevti klinike Medicofit sprva osredotočijo na podroben pregled zdravstvene zgodovine in strokovno klinično oceno. 

Medicofit | Avtor: Medicofit Medicofit

Po pregledu boste deležni specifičnega rehabilitacijskega programa za krepitev mišic meč in izboljšanje stabilnosti gležnja, ki vam pomaga zmanjšati obremenitev na prizadeto tetivo, izboljšati njeno gibljivost in zmanjšati tveganje za ponovne poškodbe.

Z zgodnjo in ciljno usmerjeno fizioterapevtsko obravnavo je mogoče doseči dolgoročno izboljšanje brez potrebe po kirurškem posegu!

Kako poteka zdravljenje s fizioterapijo?

Pri zdravljenju ahilarne tendinopatije je za dosego najboljših rezultatov ključno upoštevati faze celjenja tetive, ki vključujejo vnetje, proliferacijo in remodelacijo.

Za zdravljenje tendinopatij je potreben strokoven pristop v sklopu katerega v kliniki Medicofit uporabljajo sodobne terapevtske tehnike in pripomočke!

Pri zdravljenju jim tako pomaga ultrazvočna krioterapija SIXTUS in EMS DOLORCAST udarni valovi, ki lajšajo simptome, zmanjšujejo vnetje ter pospešujejo celjenje poškodovanega tkiva.

Njihovi strokovno podkovani terapevti uporabljajo tudi nekatere manualne tehnike in napredne terapevtske vaje, ki krepijo funkcionalnost tetive in jo postopoma pripravljajo na obremenitve in izzive vsakdana.

Medicofit | Avtor: Medicofit Medicofit

Gibalna terapija v kliniki Medicofit

Čeprav pri diagnozi ahilarne tendinopatije večina pacientov pomisli na najhujše, vam lahko zaupamo, da se stanje v večini primerov ozdravi že z dobro zasnovano gibalno terapijo!

V začetnih fazah boste v kliniki deležni fizioterapije, osredotočene na zmanjšanje bolečine in vnetja.

V času proliferacije se tkivo začne obnavljati, zato je pomembno postopno uvajanje lažjih vaj za moč in gibljivost, ki spodbujajo obnovo kolagenskih vlaken v tetivi. V terapije se uvede tudi raztezanje in vaje za stabilnost, kar ponovno vzpostavi normalno gibanje gležnja.

Na kliniki Medicofit strokovnjaki sledijo novim trendom na področju ortopedije, zato pri diagnozi ahilarne tendinopatije poseben poudarek dajejo ekscentričnim vajam, ki glede na najnovejše raziskave dokazano izboljšujejo funkcionalnost tetive.

Ste morda vedeli, da ekscentrične vaje pomagajo tudi pri preurejanju kolagenskih vlaken v tetivi, ki so pri poškodbah pogosto nepravilno razporejena? Ekscentrika namreč omogoča obremenitev tetive med njenim podaljševanjem, kar spodbuja regeneracijo!

Ob redni in pravilni izvedbi vaj lahko pacient tako hitro doseže izboljšave pri gibanju, kar mu omogoča nemoteno vrnitev v športne aktivnosti!

Svoje zdravje postavitev na prvo mesto in se za nasvet glede ahilarne tendinopatije obrnite na kliniko Medicofit, kjer so do ponovnega udobja pomagali že mnogim!


VIRI
Wong M, Jardaly AH, Kiel J. Anatomy, Bony Pelvis and Lower Limb: Achilles Tendon. [Updated 2023 Aug 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499917/
Alghamdi NH, Pohlig RT, Megan Sions J, Silbernagel KG. Differences at the Achilles Insertion Between Adults with Insertional and Midportion Achilles Tendinopathy as Observed Using Ultrasound. Muscles Ligaments Tendons J. 2022 Apr-Jun;12(2):115-121. doi: 10.32098/mltj.02.2022.04. PMID: 36247413; PMCID: PMC9563834.
Maffulli, N., Longo, U. G., Kadakia, A. in Spiezia, F. (2020). Achilles tendinopathy. Foot and Ankle Surgery, 26(3), 240–249. https://doi.org/10.1016/j.fas.2019.03.009
Jayaseelan DJ, Mischke JJ, Strazzulla RL. Eccentric Exercise for Achilles Tendinopathy: A Narrative Review and Clinical Decision-Making Considerations. J Funct Morphol Kinesiol. 2019 Jun 5;4(2):34. doi: 10.3390/jfmk4020034. PMID: 33467349; PMCID: PMC7739229.
Yasui Y, Tonogai I, Rosenbaum AJ, Shimozono Y, Kawano H, Kennedy JG. The Risk of Achilles Tendon Rupture in the Patients with Achilles Tendinopathy: Healthcare Database Analysis in the United States. Biomed Res Int. 2017;2017:7021862. doi: 10.1155/2017/7021862. Epub 2017 Apr 30. PMID: 28540301; PMCID: PMC5429922.