Trajnostno
26494 ogledov

Na Hrvaškem otoku invazija primorske plenilke

Primorska plenilka
1/2
Profimedia
Strokovnjak: "Niso strupene, a bodite previdni pri rokovanju z njimi."

S hrvaškega otoka Čiovo prihajajo posnetki množičnega pojava primorske plenilke, ki po besedah strokovnjaka niso prvi v letošnjem letu. Z ogrevanjem ozračja pa lahko takšnih množičnih pojavov pričakujemo še več. 

Niso nevarni, a lahko ugriznejo

Prebivalci vasi Žedno na Čiovu imajo težave s primorsko plenilko, ki so povsod, piše 24Sata.

Čiovo | Avtor: Profimedia Profimedia

Dalmacija Danas je objavila videoposnetek, ki prikazuje, s čim se vsak dan borijo prebivalci na Čiovu.



Niko Kasalo, strokovnjak iz laboratorija za evolucijsko genetiko na Inštitutu Ruđer Bošković, ki se ukvarja z evolucijo genoma ter raziskuje kobilice na Hrvaškem in v svetu, je za 24Sata povedal, da to ni prvi letošnji množični pojav na Hrvaškem. "Pred nekaj dnevi sem prejel informacijo o velikem številu osebkov iste vrste v Splitu. Lani smo imeli množične izbruhe v Omišu, Splitu in Kaštelu," je dejal.

"Niso strupene, škodljive ali agresivne, zato ni nevarnosti, vendar bodite previdni pri rokovanju z njimi, saj lahko precej močno ugriznejo. Glede na podnebne spremembe lahko pričakujemo, da bodo takšne situacije pogostejše kot doslej," je še dejal strokovnjak.

Primorska plenilka ali Decticus Albifrons

Kot pojasnjujejo v Krajinskem parku Sečoveljske soline je primorska plenilka največja pri nas živeča dolgotipalčnica in lahko ugrizne tudi človeka.

"Najdemo jo v obmorskih krajih, v solinah, in sicer v njenih izrazito suhih predelih, na nasipih v solnih poljih in na brežinah prekopov. Dejavna je podnevi in jo najpogosteje vidimo viseti z glavo navzdol na steblikah ruderalnih rastlin,  npr. na medeni detelji," opisujejo.

V večjem številu se pojavi v juliju, videvamo pa jo do jeseni: "Oglaša se zelo visoko in sprva obotavljivo, tako da lahko njeno oglašanje celo zamenjamo za ptičje petje, potem vse glasneje, dokler s škripajočim glasom napeva ne sklene."

Preberite še prispevek o tem, kako se zdaj vse bolj širi nevaren ognjeni črv TUKAJ. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Garancija
    Garancija 12:16 23.junij 2024.

    A nimajo nobene kitajske restavracije?

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 10:59 23.junij 2024.

    Hamburgerji na Hrvaškem bodo kar skakali po krožniku...:))

Sorodne novice