Svet
1005 ogledov

Zunanji minister Karl Erjavec napoveduje odgovor na potezo Izraela

slovenija 09.02.12, Karl Erjavec, minister za zunanje zadeve, DZ,  foto: Anze Pe Anže Petkovšek
Zunanji minister napoveduje odgovor na potezo Izraela, da zaradi slovenske podpore resoluciji Združenih narodov, ki je pozvala k mednarodni preiskavi nedavnega nasilja na območju Gaze, pokliče na pogovor slovensko veleposlanico Barbaro Sušnik.

"Obžalujem, da je prišlo do uporabe tega ukrepa. Glede na to, da je bilo toliko mrtvih in ranjenih, smo kot predsedujoči Svetu ZN za človekove pravice dolžni, da takšne stvari raziščemo, preiskujemo. Zato smo tudi podprli, da se napravi ta preiskava in pogleda, kaj se je pravzaprav zgodilo, zakaj je prišlo do mrtvih in toliko ranjenih," se je danes za STA povedal zunanji minister Karl Erjavec, ki je še ocenil, da ta ukrep ni bil potreben. Ob tem je napovedal, da se bo ministrstvo za zunanje zadeve ustrezno odzvalo.

Kako, ni podrobneje pojasnil. Na ministrstvu naj bi pred odločitvijo še opravili pogovor s slovensko veleposlanico Barbaro Sušnik, ki so jo v ponedeljek izraelske oblasti poklicale na pogovor.

Poleg slovenske veleposlanice je Izrael na pogovor poklical tudi španskega in belgijskega veleposlanika, saj so Slovenija, Španija in Belgija med drugim podprle resolucijo Združenih narodov, naj mednarodna ekipa preišče "domnevne kršitve in zlorabe v kontekstu vojaškega napada na civiliste", ki so od 30. marca dalje protestirali za pravico, da se vrnejo v svoje domove, iz katerih so bili izgnani v času nastanka judovske države leta 1948. Preiskovali naj bi tudi tiste kršitve, ki bi nakazovale na vojne zločine.

Resolucijo je sicer podprlo 29 držav, dve - Avstralija in ZDA - sta bili proti, 14 držav je bilo vzdržanih.

Po zadnjih podatkih je bilo v nasilju ubitih 62 Palestincev, več kot 2200 pa jih je bilo ranjenih.

1/4
EPA-EFE/MOHAMMED SABER
Komentarjev 5