Svet
6 ogledov

ZDA razočarane nad Izraelci

Zahodni breg, gradnja, stroji, judovska naselja
1/7
Žurnal24 main
Po izteku desetmesečnega moratorija na gradnjo judovskih naselij na Zahodnem bregu so ZDA razočarane nad odločitvijo Izraela, da moratorija ne podaljša. Gradnje so se že začele.

Potem ko se je opolnoči iztekel 10-mesečni moratorij na gradnjo judovskih naselij na Zahodnem bregu, ki ga je razglasil izraelski premier Benjamin Netanjahu, izraelska vlada ni sporočila, ali namerava moratorij podaljšati.

Na Zahodnem bregu se je danes zbralo več tisoč judovskih naseljencev, ki so slavili konec moratorija, v Jeruzalemu pa so izraelski mirovni aktivisti na manjšem protestu Netanjahuja pozvali, naj moratorij podaljša. V bližini nekaterih krajev na Zahodnem bregu je ponoči prišlo tudi do posameznih strelov.

Gradnja se je začela
Zgodaj zjutraj se je gradnja na nekaterih naseljih že začela. Več buldožerjev je začelo gradbena dela za 50 domov na naselbini Ariel na severu Zahodnega brega, enako pa naj bi z deli začeli v naselbinah Adam in Oranit. Gradnja pa naj bi bila zaradi judovskega praznika upočasnjena.

Po poteku moratorija, ki se je formalno zaključil opolnoči, lahko vsakdo, ki je pridobil gradbeno dovoljenje, preden je moratorij stopil v veljavo, začne z gradnjo.

Zaostrovanja, če moratorij ne bo podaljšan
Palestinski predsednik Mahmud Abas je dal vedeti, da bo palestinska stran zapustila nedavno obnovljena mirovna pogajanja z Izraelci, če ne bo prišlo do podaljšanja moratorija. Netanjahu je tik po izteku moratorija Abasa pozval k nadaljevanju mirovnih pogovorov. Kot so poročali izraelski mediji, je dejal, da je Izrael pripravljen v prihodnjih dneh nadaljevali stike, da bi našli pot za nadaljevanje pogajanj.

ZDA razočarane

Hkrati so ZDA ponovno pozvale Izrael, naj moratorij podaljša."Naša politika glede gradnje naselij se ni spremenila. Smo v tesnih stikih z obema stranema in v prihodnjih dneh se bomo vnovič sestali z obema," je dejal tiskovni predstavnik State Departmenta PJ Crowley.

Razočaranje in zaskrbljenost nad provokacijami izraelske strani glede gradnje je izrazil tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon. "Gradnja judovskih naselbin na okupiranih palestinskih ozemljih, vključno z vzhodnim Jeruzalemom, je v nasprotju z mednarodnim pravom," je poudaril Ban.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton je pozvala k obnovitvi moratorija, ameriški predsednik Barack Obama pa je na Bližnji vzhod znova poslal svojega odposlanca Georgea Mitchella.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.