Svet
13 ogledov

Zadržali njegovo letalo

Gbagbo, ki bi včeraj moral poleteti proti Slonokoščeni obali, ostaja v Švici, po Žurnal24 main
Letalo z donedavnim predsednikom Slonokoščene obale Laurentom Gbagbom so švicarske in francoske oblasti zadržale na letališču Basel-Mülhausen. Mednarodna skupnost ga na ta način želi prisiliti k odstopu.

"Legitimno izvoljeni predstavniki Slonokoščene obale so nas prosili naj zadržimo letalo in to smo storili,“ je pojasnil tiskovni predstavnik francoskega zunanjega ministrstva Bernard Valero.

Svetovne sile in afriške države so povečale političen in finančni pritisk na Gbagba naj preda oblast zmagovalcu volitev Alassaneju Ouattaru. Ta se je temu doslej upiral in je tudi že zaprisegel za drugi mandat.

Zahodnoafriške države so v petek zagrozile z uporabo sile proti Gbagbu, potem ko se je zaradi izbruha nasilja država znašla na poti v državljansko vojno. V nasilju, ki je po volitvah izbruhnilo v državi, je po podatkih ZN doslej umrlo več kot 170 ljudi, okoli 14.000 ljudi pa jih je zbežalo v sosednjo Liberijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.