Svet
3096 ogledov

Za trčenje vlaka in avtobusa najverjetneje kriva človeška napaka

Železniška nesreča na Slovaškem Profimedia
V nesreči je življenje izgubilo sedem ljudi.

Slovaški minister za promet Jozef Raž je danes zavrnil možnost, da je četrtkovemu trčenju avtobusa in vlaka na jugu Slovaške botrovala tehnična napaka. Po njegovih besedah je šlo verjetno za človeško napako, saj je vlak zapeljal na tir, ki je bil takrat izven obratovanja, poroča slovaška tiskovna agencija Tasr.

"Verjetno je šlo za individualno človeško napako, zaradi katere je vlak zapeljal na tir, ki je bil v tistem času izven obratovanja," je na današnji novinarski konferenci povedal Raž in zavrnil možnost, da je nesreči botrovala tehnična napaka, rekoč da je vse delovalo, kot bi moralo.

Pojasnil je, da je bil tir izven obratovanja zaradi čiščenja naplavin po nedavnih neurjih. Dodal je, da natančne okoliščine nesreče še preiskujejo. Gre sicer za že četrto smrtonosno nesrečo na železniškem prehodu na Slovaškem letos.

Do trčenja avtobusa in vlaka razreda EuroCity, namenjenega iz Prage v Budimpešto, je v četrtek okoli 17. ure prišlo na železniškem prehodu pri kraju Nove Zamky v regiji Nitra na jugozahodu Slovaške. Reševalne službe so sprva sporočile, da je v nesreči umrlo pet potnikov na avtobusu, a je število nato naraslo na sedem.

Še pet ljudi je bilo poškodovanih, vključno s strojevodjo, ki je utrpel opekline, potem ko je lokomotiva ob trčenju zagorela. Nobeden od potnikov na vlaku ni bil poškodovan. Nesreča se je zgodila na železniškem prehodu, zaščitenem z zapornicami in opremljenem s svetlobnimi signali.

Pred današnjo novinarsko konferenco ministra za promet so slovaški mediji ugibali, da bi vzrok tragedije lahko bila napaka v signalizaciji, saj naj bi bila ta poškodovana v nedavnih neurjih na območju.

Železniška nesreča na Slovaškem Tragično Svet Slovaška: V trčenju vlaka in avtobusa pet žrtev

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.