Svet
881 ogledov

Velika Britanija: prvi primer smrti zaradi nove različice omikron

Omikron Profimedia
Nova različica predstavlja 40 odstotkov vseh okužb, potrjenih v britanski prestolnici.

V Veliki Britaniji je najmanj ena oseba umrla po okužbi s koronavirusno različico omikron, je danes sporočil britanski premier Boris Johnson. V Londonu predstavlja omikron že okoli 40 odstotkov vseh okužb, je dodal premier.

"Na žalost so potrdili smrt najmanj enega bolnika z omikronom," je povedal Johnson.

Johnson: Ne gre za milejšo različico 

Ob obisku centra za cepljenje v bližini Londona je dodal, da morajo zaradi omikrona ljudje tudi na zdravljenje v bolnišnico. "Torej ideja, da je to milejša različica virusa, je nekaj, kar moramo odmisliti, in se zavedati hitrosti, s katero se širi v populaciji. Torej je najboljše, kar lahko naredimo, da se cepimo s poživitvenim odmerkom," je poudaril britanski premier.

Omikron trenutno predstavlja že okoli 40 odstotkov vseh primerov okužb v Londonu, do torka pa bo ta delež predvidoma 50 odstotkov, je dodal Johnson. Nova različica se hitro širi tudi v drugih delih države, poroča britanski BBC.

Po podatkih ECDC je bilo do 12. decembra v evropskih državah potrjenih 766 okužb z novo različico. V Sloveniji še ni potrjenega primera.

Britanski minister za zdravje Sajid Javid je danes sicer ocenil, da ne bodo dodatno zaostrovali ukrepov v državi, vendar Johnson kasneje ni želel zavrniti možnosti zaostritve ukrepov pred božičem.

Britanske zdravstvene oblasti so v nedeljo s tretje na četrto zvišale stopnjo ogroženosti zaradi epidemije covida-19. Kot so pojasnili, je razlog za odločitev hitro naraščanje primerov okužbe z novo koronavirusno različico omikron. Johnson je v nagovoru posvaril pred neizbežnim valom okužb z novo različico. Zaradi njenega hitrega širjenja so se v Veliki Britaniji odločili tudi, da bodo vsem, starejšim od 18 let, od srede dalje omogočili cepljenje s tretjim odmerkom.

Različica omikron je bolj prenosljiva od trenutno prevladujoče delte. Britanska Agencija za zdravstvo varnost je že pred dnevi sporočila, da omikron v primerjavi z delto dokazuje veliko prednost v naraščanju števila okužb, kar pomeni, da bo najverjetneje v Veliki Britaniji kmalu postal dominanten. 

dezurni@styria-media.si

Omikron Zdravje Omikron in cepivo: Objavili rezultate izraelske študije
Komentarjev 3
  • kapibara1 12:36 14.december 2021.

    Pozabili povedati, da je umrl žal 10 let pred 100 R.D.

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 15:08 13.december 2021.

    Končno so našli nekoga, ki bi ga tudi prehlad pobral, da so ga povezali z omikronom...Če bi bilo drugače bi stokrat poudarili, da je bil brez pridruženih bolezni in pod 80 let...Očitno se mudi prodat cepiva preden jim omikron prekuži stranke...

  • miha91 14:51 13.december 2021.

    Johnson se je lani v času prepovedi druženja udeležil božičnega kviza: https://www.24ur.com/novice/tujina/johnson.html